Halloween témájú cikkekhez kapcsoló Halloween-t szemléltető Halloween feliratú kép

Csokit vagy csalunk! jelentése: Mi az a Trick or Treat, azaz Csokit vagy csínyt?

Halloweenkor a gyerekek jelmezekbe öltöznek és házról házra járnak csokikat, cukorkákat, gyümölcsöket gyűjteni. Ismerősökhöz, barátokhoz, utcabeliekhez kopogtatnak be, majd édességet kérnek, ha nem kapnak, akkor csínytevéssel „büntetik” az ott lakókat. Kíváncsi vagy a „Csokit vagy csalunk!” kifejezéssel kapcsolatos információkra? Akkor ebben a cikkben rengeteg információt találhatsz vele kapcsolatban.

Mi az a csokit vagy csalunk?

Mint ahogy a bevezetőben is említettük a „csokit vagy csalunk” kifejezés arra utal, hogy Halloweenkor a gyerekek ajtóról ajtóra járnak, és édességet kérnek a ház lakóitól. Eredetileg ez a kifejezés arra utalt, hogy a gyerekek csokit kértek, de ha nem kaptak, akkor csínyt követtek el az ott lakók ellen. Azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy a (magyar) kifejezés második fele sosem következik be, azaz a gyerekeknek nem állnak „bosszút” azon, akiktől nem kaptak édességet. Ez részben annak is köszönhető, hogy a legtöbb helyen kapnak édességet.

Csokit vagy csalunk angolul és magyarul

A címben is említett kifejezés eredeti megfelelője: „Trick or Treat!„, melyből a „trick” szó trükköt vagy csalást jelent, míg a „treat” élvezetet, utalva az édességekre.

Ezt magyarul leginkább „Csokit vagy csalunk!„-nak fordítunk, de ismert még a „Csokit vagy csínyt„, a „Finomságot vagy csínyt” és az „Adsz vagy kapsz” kifejezések is.

Csokit vagy csalunk eredete

A csokit vagy csínyt hagyomány valószínűleg ír, skót és angol bevándorlók által került az Egyesült Államokba. Eredetileg szegény gyerekek jártak házról-házra, hogy szórakoztassák a bennük lakó gazdagabb embereket. Táncoltak, énekeltek, bűvészkedtek, vicceket meséltek, amelyért cserébe élelmet, italt és némi pénzt kaptak.

Csokit vagy csalunk statisztikák

Alább összegyűjtöttünk egy csokor statisztikát a csokit vagy csalunk szokásokkal kapcsolatban, zárójelben jelöltük a statisztika forrásának évszámát. Az évszámra kattintva pedig elérhetitek magát a hivatkozott forrást.

  • Az Egyesült Államokban élő 5 és 13 éves kor közötti gyerekek 90%-a részt vesz a csokit vagy csalunk nevű játékban. (2011)
  • Az Egyesült Államokban élő felnőttek 50%-a beöltözik és elmegy csokit gyűjteni vagy halloweeni partyba. (2011)
  • 10,6 milliárd dollárt költöttek halloweennel kapcsolatos termékekre 2022-ben az emberek. (2022)
  • Az amerikaiak 69%-a ünnepli a halloweent. (2022)
  • 10-ből 9 ember cukorkát, 7 dekorációs elemet, 6 jelmezt, 4 pedig üdvözlő kártyákat vásárol halloweenre. (2022)
  • A gyerekes családok kétszer annyit költenek az ünnepre, mint a gyerek nélküli családok. (2022)
  • Az amerikaiak több, mint 800 millió dollárt költöttek 2022-ben tökre. (2022)

Csokit vagy csalunk Magyarországon

A halloween elterjedésével nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a csokit vagy csalunk rendezvények. Ha nem szeretnél egyedül útra kelni, mert a környéketeken még nem ünneplik elegen a halloweent, akkor nézd meg, hogy a városod nem tart-e halloweeni ünnepséget, csokigyűjtést.

A legnépszerűbb ezek közül a törökbálinti óvárosban tartandó „Csokit vagy csalunk!” rendezvény, amelyet 2022-ben is megrendeztek. Halloweeni dekorációkkal díszitett boltok, házak, jelmezbe bújt gyerekek és szülők, illetve természetesen csokigyűjtés várta a szórakozni vágyókat.

Megosztás másokkal