Halloween témájú cikkekhez kapcsoló Halloween-t szemléltető Halloween feliratú kép

Mi az a Halloween és mikor van?

Évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Halloween hazánkban is, de nagyon sokan nincsenek tisztában vele, hogy mi pontosan ez az ünnep és, hogy mikor van. Pontosan ezért terjedt el az a téves nézet is, hogy nálunk nincs Halloween, mert nálunk Mindenszentek és Halottak napja van. A valóság az, hogy ezen ünnepek nem egymást helyettesítik, így nyugodtan lehet ünnepelni hazánkban is a Halloween-t.

A Halloween időpontján kívül bemutatjuk magát az ünnepet és az eredetét is, illetve megosztunk pár érdekességet a magyarországi halloween-i szokásokkal kapcsolatban is.

Halloween időpontja

Kezdjük a legfontosabb kérdéssel, amely talán a legtöbb embert érdekli, és öntsünk egyszer, s mindenkorra tiszta vizet a pohárba.

  • Halloween: október 31.
  • Mindenszentek: november 1.
  • Halottak napja: november 2.

Halloween október 31-én van minden évben, és az ünnepet a világ több országában ünneplik. Halottak napja és Mindenszentek azonban más időpontokban vannak, és elsősorban a katolikus egyházban jelentős ünnepek.

Mindenszentek napja egy keresztény ünnep, amely az üdvözült lelkek emléknapja november elsején, míg a halottak napja november másodikán tartott ünnep az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert hívekért.

Szóval most már tudjuk, hogy halloween mindig október 31-én van, azaz megelőzi mindenszentek és halottak napját is, most pedig térjünk át a Halloweennal kapcsolatos érdekességek bemutatására.

Mi az a Halloween?

Halloween egy népszerű ünnep, amelyet elsősorban az Egyesült Államokban, Kanadában, Írországban és az Egyesült Királyságban ünnepeltek, azonban az utóbbi években már világszerte elterjedt.

A halloween-hez hozzátartozik, hogy az ünnep estéjén a gyerekek, illetve gyakran felnőttek is jelmezeket vesznek fel (gyakran ijesztő jelmezeket, például szellemeknek öltöznek), feldíszítik a környezetüket, például házukat (itt is az ijesztő hangulat a főtéma), illetve az ünnep jellegzetessége a halloween-i tök, a csokigyűjtés, a csínytevés.

A „csokit vagy csalunk” kifejezés is erre utal, a gyerekek édességet kérnek a szomszédoktól, és ha nem kapnak, akkor egy apró csínytevéssel állnak „bosszút”.

Halloween egy olyan ünnep, amely sokak számára lehetőséget kínál a szórakozásra és a kreativitásra.

Halloween eredete

Halloween eredete az ősi kelta hagyományokra vezethető vissza, amikor a kelta népek október végén Samhain ünnepét tartották, melynek célja, hogy köszönetet mondjanak a nyárnak, és felkészüljenek a sötét, hideg télre. A Samhain ünnepének fontos eleme volt, hogy a holtak lelkei visszatérnek a Földre, hogy megkísértsék a szeretteiket. Azonban nemcsak a holtak térhettek vissza az evilágba, hanem evilági személyek is könnyen bejuthattak sídh birodalmába.

A kelta hagyományok szerint Samhain ünnepén az emberek tüzet gyújtottak és jelmezekbe bújtak, hogy arcuk eltakarásával elűzzék a gonosz szellemeket. Szintén ehhez az ünnephez köthető a töklámpások megjelenése, melyeknek célja az volt, hogy megvilágításk az éjszakát.

A kelta Samhain október 31-ére esett, amelyet az óév utolsó napjának tekintettek, ilyenkor a mai Nagy-Britannia, Írország és Észak-Franciaország területén élő kelták megünnepelték a kelta újévet. Úgy gondolták, hogy az egész év során elhunyt személyek lelkei ezen az éjjelen vándorolnak a holtak birodalmába.

Ez az ősi ünnep keveredett később számos egyéb ünnep (például jelentős hatása volt a rómaiak Feralia ünnepének) szokásaival, amely során kialakult a ma is ismert Halloween.

Halloween Magyarországon

A Halloween Magyarországon az utóbbi években egyre népszerűbbé vált, de még mindig nem olyan elterjedt, mint az Egyesült Államokban vagy az Egyesült Királyságban. A halloweeni szokások elterjedése hazánkban az 1990-2000-es évek elejére tehető.

Megismerésében jelentős szerepet játszottak az amerikai filmek, képregények, könyvek és egyéb külföldi cégek marketingjei. Utóbbira példa, hogy több magyarországi üzletben, kávézóban és étteremben októberben számos dekoráció és különleges ajánlat található, amely a Halloween-hez köthető.

Ezekből kifolyólag népszerűségének forrását leginkább a fiatalabb korosztály között kell keresni.

Megosztás másokkal