Karácsony, Jézus Krisztust, Jézuskát, Adventet szemléltető kép

Minden amit az adventről tudni szeretnél: Mit jelent az advent, az adventi vasárnapok és miért gyújtunk gyertyát?

Ebben a bejegyzésben utánajárunk minden olyan kérdésnek, amely foglalkoztathat az adventtel kapcsolatban. Például, hogy mit jelent maga az advent, mit jelentenek az adventi vasárnapok, vagy pedig, hogy mit szimbolizálnak az adventi gyertyák.

Mit jelent az advent?

Az advent jelentése eljövetel, mely a latin „adventus Domini” kifejezésből ered, melyet magyarra úgy lehet fordítani, hogy „az Úr eljövetele”. Más értelmezés szerint ez a nyugalom, az elmélkedés, az adakozás és a megnyugvás időszaka.

Az advent az Úr megérkezésére való felkészülésének, Jézus eljövetelére való várakozás és lelki felkészülés időszaka a keresztény emberek számára.

Mi az az advent? Mettől meddig tart?

Az advent (vagy ádvent vagy úrjövet) a kereszténységben számontartott időszak, amely karácsony első napját, december 25-ét megelőző negyedik vasárnaptól karácsony napjáig tart. Másképp úgyis mondhatjuk, hogy Szent András apostol napjához, november 30-hoz legközelebb eső vasárnap indul az adventi időszak. Ebből kifolyólag az első vasárnapnak mindig november 27-e és december 3-a közé kell esnie. Az utolsó adventi nap pedig december 24-e.

A karácsonyi ünnepkör az advent elsőnapjával kezdődik, magába öleli természetesen a karácsonyt is, és január 6-ig, azaz vízkeresztig tart. A görögkatolikusoknál az advent hathétig tart.

Mit jelentenek az adventi vasárnapok?

Az adventi gyertyák a karácsonyi időszak előtti négy vasárnapot jelölik, amelyek az adventi időszakot jelképezik a keresztény vallásban. Az adventi vasárnapokon az egyházakban, illetve a családi háztartásokban is adventi koszorúkat helyeznek el, amelyek négy gyertyát tartalmaznak. Az adventi koszorún minden vasárnap meggyújtanak egy újabb gyertyát, így a karácsony előtti négy hét minden vasárnapja különleges jelentőséggel bír.

Vallásos személyek úgy tartják, hogy az adventi gyertyák színe csak lila és rózsaszín lehet. A katolikus vallásban a lila szín a bűnbánatot, a rózsaszín az örömöt jelképezi.

Pontosabban három lila gyertyának és egy rózsaszínnek kell lennie az adventi koszorún. Ezenfelül az sem mindegy, hogy melyiket mikor gyújtod meg. Adná magát, hogy a rózsaszínt hagyod legutoljára, de valójában nem így van.

A gyertyák meggyújtási sorrendje:

  • 1. vasárnap: A lila gyertyát kell meggyújtani.
  • 2. vasárnap: A lila gyertyát kell meggyújtani.
  • 3. vasárnap: A rózsaszín gyertyát kell meggyújtani.
  • 4. vasárnap: A lila gyertyát kell meggyújtani.

A négy adventi vasárnapon a következő tulajdonságokat kell erősíteni: a hitet, a reményt, az örömöt és a szeretetet.

Az utolsó vasárnapon a négy gyertya együttes lángja Jézus születésekor szétáradó világosságot szimbolizálja.

Adventi gyertyagyújtás jelentése

A négy adventi gyertya mind mást és mást jelent, így az adventi gyertyáknak külön jelentésük van.

Az adventi gyertyák jelentése:

  • 1. gyertya: Jelentése a hit. Ádámot és Évát szimbolizálja, akiknek Isten elsőként ígérte meg a megváltást.
  • 2. gyertya: Jelentése a remény. A zsidó népet jelképezi, akiknek Isten megígérte, hogy közülük fog származni a következő Messiás.
  • 3. gyertya: Jelentése az öröm. Jézus édesanyját, Szűz Máriát szimbolizálja.
  • 4. gyertya: Jelentése az szeretet. Keresztelő Szent Jánost szimbolizálja, aki Jézus eljöveteléről és bűnbánatáról szónokolt a népnek.

Megosztás másokkal