Halloween témájú cikkekhez kapcsoló Halloween-t szemléltető Halloween feliratú kép

Halloween gyerekeknek: Történet, időpont, tökfaragás, jelmezek, mesék

Pár kérdés, amely valószínűleg minden gyerekben felmerül, ha szóba kerül a halloween:

 • Mi a halloween története?
 • Mikor van halloween?
 • Miért szokás tököt faragni ilyenkor?
 • Hogy kell tököt faragni?
 • Milyen mesék vannak a halloweennel kapcsolatban?

Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. Megismerjük a halloween eredetét, természetesen úgy, hogy gyermekek számára is könnyen érthető és élvezhető legyen, megtudjuk, hogy mikor van, miért lett a tök a halloween jelképe, és hogyan faraghatunk belőle ijesztő vagy vicces arcokat. Végül ajánlunk néhány halloweeni mesét gyerekeknek, amelyekkel még szórakoztatóbbá tehetik ezt az izgalmas napot.

Halloween eredete

Valószínűleg ezt a részt találják a gyerekek a legunalmasabbnak, így nagyon egyszerűen és gyorsan magyarázzuk el ezt a részt.

A Halloween eredete ősi kelta hagyományokon nyugszik. Pontosan egy Samhain nevezetű ünnepre lehet visszavezetni, amikor is a hiedelmek szerint a holtak lelkei visszatértek a Földre.

Ezen az ünnepen az emberek tüzeket gyújtottak és jelmezekbe öltöztek, hogy elűzzék a szellemeket.

A történelem során ez a kelta ünnep különböző népek szokásaival keveredett, például a rómaiakéval, míg elnyerte a ma is ismert formáját.

Ha érdekel a halloween eredete, kialakulása, akkor itt olvashatsz róla részletesebben.

Mikor van Halloween?

Hogy ne dobálózzunk rengeteg dátummal, így csak annyit mondunk, hogy a halloween október 31-én van, azaz sem halottak napját, sem mindenszenteket nem túr ki a helyéről.

...

Halloweeni tök története

A halloweeni töklámpás eredete egy ír legendához köthető, e szerint egy napon az ördög meglátogatta Jacket, hogy levigye őt a pokolba, de előtt meghívta őt egy italra. Mivel Jack nem akart vele tartani, de furfangos volt, így felcsalta az ördögöt a fára. A fa oldalára egy keresztet rajzolt, amelytől az ördög a fán ragadt.

Mivel Jack igen rosszember volt életében, így csak azzal a feltétellel engedte le az ördögöt, ha elintézi, hogy ne kerüljön a pokolba. Az ördög elfogadta a feltételt, így Jack leengedte a fáról.

Jack halála után, az egyezsége következményeként nem került a pokolba, azonban éltében elkövetett tettei miatt a mennybe sem nyert bebocsátást, így a lelke menny és pokol között rekedt.

Ekkor Jack megkérte az ördögöt, hogy legalább valami fényforrást adjon neki, amely visszavezeti az élők sorába. Végül az ördög egy, a pokol katlana alatt égő tűzből kivett örökké izzó parazsat dobott Jacknek. A parazsat Jack egy takarmányrépa belsejébe rakta, amely egy világító lámpásként funkcionált, ennek a lámpásnak a fényénél keresi Jack lelke a megnyugvást.

Jöhet a kérdés, hogy ha Jack egy takarmányrépa közepébe tette az izzó fényt, akkor miért lett a tök ahalloween jelképe? A választ abban kell keresni, hogy az írek valóban répából vagy céklából készítették a lámpásokat Jack emlékére halloweenkor, azonban amikor sok ír kivándorolt Amerikába megtartották ezt a szokásukat, azzal az eltéréssel, hogy ott sokkal elterjedtebb volt a tök, mint a répa vagy cékla, így szép lassan áttértek ennek a használatára. Így lett a töklámpás a halloween jelképe.

Halloweeni tök faragása

A halloweeni tökfaragás nem csak egy szórakoztató és kreatív tevékenység, hanem egy ősi szokás is, amelynek célja a gonosz szellemek elűzése. Ha szeretnél te is készíteni egy saját töklámpást, akkor kövesd az alábbi lépéseket:

 1. Válassz ki egy neked megfelelő halloweeni tököt.
 2. Tisztítsd meg a tököt, ha esetleg piszkos lenne.
 3. Egy filctoll segítségével rajzold a tök tetejére a kalap alakját. Kezdőknek egy sima kör is elég, míg profibbak próbálkozhatnak egyéb alakzatokkal is.
 4. Egy éles késsel vágd ki a kalapot, úgy, hogy az később visszahelyezhető legyen.
 5. A kivágott kalapot távolítsd el és kanalazd ki a tök belsejét úgy, hogy csak a kemény héj maradjon meg.
 6. Gondold ki, hogy mit szeretnél faragni, vagy keress inspirációt az interneten.
 7. Ragaszd a tökre a kinyomtatott mintát vagy rajzold fel filctollal.
 8. Egy vékony pengéjű késsel vágd ki a mintát.
 9. Helyezz el egy mécsest vagy gyertyát a tök belsejében és tedd vissza a kalapot.
 10. Tedd ki az elkészült töklámpást az ajtód elé vagy ablakodba úgy, hogy jól látható legyen.

Fontos, hogy különböző tököket használhatsz a halloweeni tök kifaragásához, melyek közül nem mindegyik ehető. Ha esetleg fogyasztanál valamelyikből, akkor mindig kérdezd meg előtte az eladót.

Halloweeni minták tökfaragáshoz

Alább néhány halloweeni mintát találhattok, melyeket felhasználhattok tökfaragáshoz, vagy szimplán rajzoláshoz. A minták, sablonok között vannak egyszerűbbek és bonyolultabbak is.

Halloweeni mesék, animációs filmek gyerekeknek

A következő mesék között találtok valódi halloweeni klasszikus meséket, és olyanokat is, amelyek valójában nem Halloweenkor játszódnak, de hangulatukban, témájukban megidézik annak hangulatát.

Hotel Transylvania

Szörny Rt.

Szörnyen boldog család

Addams Family – A galád család

Halloweeni jelmezek gyerekeknek

Halloweenkor a főhangsúly az ijesztő hangulaton és jelmezeken van, ám gyerekként nem feltétlenül kötelező ijesztő jelmezbe bújnunk, elég, ha a farsanghoz hasonlóan a szórakozásra helyezzük a hangsúlyt, és egy számunkra kedves karakter bőrébe bújunk.

Ha nem tudod, hogy minek öltözz gyerekként Halloweenkor, akkor íme néhány ötlet neked:

 • vámpír
 • zombi
 • boszorkány
 • szellem
 • szuperhős
 • dínó
 • cica
 • hercegnő
 • kalóz
 • tündér
 • múmia

Galéria: halloweeni jelmezötletek gyerekeknek

Alább pedig egy képes galériát láthattok több kreatív gyerekeknek szánt halloweeni jelmezötlettel.

Megosztás másokkal