Karácsonyi mesék, animációs filmek témájú bejegyzésekhez tartozó borítókép

Karácsonyi mesék és animációs filmek, amiket nem lehet kihagyni

A karácsony nem is lenne igazi a csodálatos mesék és animációs filmek nélkül, amelyeket a család legkisebb tagjaival közösen élvezhetünk, így hát összegyűjtöttük a legjobb karácsonyi történeteket, amelyek garantáltan meghozzák az ünnepi hangulatot.

Ha egy olyan gyerekeknek szóló karácsonyi mesét vagy animációsfilmet keresel, amelyet bátran nézhetsz a gyerekeiddel, vagy kistesóiddal, akkor tökéletes helyen jársz. Számtalan kiváló mesefilm született a karácsonyi témában, melyekben olykor-olykor még a Mikulás (vagy Télapó is) feltűnik.

Olvass tovább, és fedezd fel a karácsonyi mesék és animációs filmek világát!

Karácsony Artúr (2011)

Karácsony Artúr (2011)

A Karácsony Artúr egy családi animációs film, amelyben az Artúr nevű apró manó a főszereplő. A történet középpontjában a családi összetartás, a barátság és az önfeláldozás fontossága áll. A film izgalmas kalandokat, vicces jeleneteket és megható pillanatokat is tartalmaz, így minden korosztály számára szórakoztató lehet.

Filmhossz: 97 perc
Eredeti cím: Arthur Christmas
Eredeti megjelenési dátum: 2011. november 11.

Előzetes/Részlet

Történet

A film középpontjában egy komikusan zűrös család története áll, és egy valószínűtlen hős, Artúrr, akinek sürgős küldetése van, amelyet még karácsony hajnalán be kell fejeznie.
Polar Expressz (2004)

Polar Expressz (2004)

Tom Hanks és Robert Zemeckis rendező újra egyesültek a Polar Expressz elkészítéséhez, a Forrest Gumpon végzett közös munka után. A Chris Van Allsburg gyermekkönyvén alapuló 2004-ben megjelent mese megmutatja az élet szépségét.

Filmhossz: 100 perc
Eredeti cím: The Polar Express

Előzetes/Részlet

Történet

Karácsony este egy kisfiú varázslatos kalandra indul az Északi-sarkra a Polar Expresszel, miközben a barátságról, a bátorságról és a karácsony szelleméről tanul.

Jégkorszak – Állati nagy karácsony (2011)

A Jégkorszak – Állati nagy karácsony (eredeti címén Ice Age: A Mammoth Christmas) egy 3D-s számítógépes animációs film, mely 2011-ben lett bemtutva.

Filmhossz: 25 perc
Eredeti cím: Ice Age: A Mammoth Christmas
Eredeti megjelenési dátum: 2011. november 24.

Előzetes/Részlet

Történet

Amikor Sid véletlenül tönkreteszi Manny egyik karácsonyi hagyományát, közlik vele, hogy mostantól a Mikulás rossz listájára kerül. Sid elindul az Északi-sarkra, hogy számon kérje a Mikulást.

A Grincs (2018)

Filmhossz: 86 perc
Eredeti cím: The Grinch
Eredeti megjelenési dátum: 20181109. .

Előzetes/Részlet

Scooby-Doo rémes karácsonya (2012)

A Scooby-Doo rémes karácsonya (eredeti címén: Scooby-Doo! Haunted Holidays) egy 2012-ben bemutatott televíziós 2D-s számítógépes animációs film, mely nálunk az HBO-n debütált.

Filmhossz: 22 perc
Eredeti cím: Scooby-doo! Haunted Holidays

Előzetes/Részlet

Történet

Scooby-Doo és a banda részt vesz egy játékbolt ünnepi felvonulásán, ahol felfedeznek egy elhagyatott és kísértetjárta óratornyot, közben egy baljós hóember kísért az utcákon. Emellett még a játékbolt is veszélybe kerül.

MadagaszKarácsony (2009)

A MadagaszKarácsony a Madagaszkár szériához készült karácsonyi különkiadás. A 22 perces kisfilmet először az NBC-n vetítették 2009-ben.

Filmhossz: 22 perc
Eredeti cím: Merry Madagascar

Előzetes/Részlet

Történet

Amikor a Mikulás balesetet szenved a szánjával, az állatkerti csapatra hárul feladat, hogy elvégezzék a Mikulás feladatát, azaz időben kiosszák mindenkinek az ajándékokat.

Scrooge: Karácsonyi ének (2022)

A Scrooge: Karácsonyi ének egy 2022-ben bemutatott animációs film, amely Charles Dickens legendás történetét meséli el egy zenés feldolgozásban.

Filmhossz: 96 perc
Eredeti cím: Scrooge: A Christmas Carol

Előzetes/Részlet

Történet

A film főszereplője Scrooge gyűlöli a karácsonyt, és az ünnep iránti megvetését az adósok megbüntetésével, a vacsorameghívások visszautasításával és az asszisztense fizetésének megvonásával mutatja ki. Karácsony este meglátogatja egykori mentora szelleme, aki figyelmezteti, milyen következményekkel kell szembenéznie a túlvilágon, ha nem változtat a szokásain. Scrooge-ot ezután három hatalmas szellem keresi fel – a múlt, a jelen és a jövő karácsonyának szellemei. Mindegyik látogatás Scrooge életének egy-egy más aspektusát mutatja meg, és neki el kell döntenie, hogy folytatja-e önző életmódját, vagy változtat a sorsán.

Karácsonyi csodák (1994)

A Karácsonyi csodák (vagy angolul a The Night Before Christmas) egy 1944-ben megjelent, 48 perces animációs mesefilm, amely bemutatja, hogy ha nehéz helyzetben vagyunk, akkor is okozhatunk örömet másoknak.

Filmhossz: 48 perc
Eredeti cím: The Night Before Christmas

Előzetes/Részlet

Történet

Egy árva fiú kidobott, elromlott játékokat javít meg, hogy azokat eljuttassa a falu árva, szegény gyermekeinek, hogy ezzel is boldogabbá tegye a karácsonyt számukra. Azonban a játékgyár tulajdonosának ez nem tetszik.

Shrekből az angyal (2007)

A Shrekből az angyal egy 21 perces animációs kisfilm, amely bemutatja, hogy hogyan tölti Shrek és családja az első közös karácsonyukat. A mese 2007-ben jelent, és visszatért valamennyi főszereplő.

Filmhossz: 30 perc
Eredeti cím: Shrek the Halls

Előzetes/Részlet

Történet

Shrek nem érti a karácsony működését, ezért vásárol egy könyvet „Karácsony fajankóknak” címmel, melyből megértheti, hogy miről is szól ez az ünnep. A könyv tanulmányozásával és a barátai segítségével végül boldogan ünnepelhetik közösen az ogre család az első közös karácsonyát.

Arthur tökéletes karácsonya

Filmhossz: 60 perc
Eredeti cím: Arthur’s Perfect Christmas

Előzetes/Részlet

A Mikulás-mentőakció (2013)

A Mikulás mentőakció egy brit és amerikai koprodukcióban készült animációs vígjáték, amely 2013-ban jelent meg.

Filmhossz: 84 perc
Eredeti cím: Saving Santa
Eredeti megjelenési dátum: 2013. november 01.

Előzetes/Részlet

Történet

Bernard szeretne segíteni a Mikulásnak, de a találmányai mindig bajt okoznak. Legújabb találmánya egy emlékezőgép, amely segít az élet legszebb pillanatait feleleveníteni, ám a gép áramszünetet okoz az egész faluban, így felfedik a Mikulás titkos helyét. Hogy megmentse a Mikulást és szánját, képtelen visszautazni az időben.

A szépség és a szörnyeteg 2. – Varázslatos karácsony (1997)

A szépség és a szörnyeteg 2. – Varázslatos karácsony (eredeti címén Beauty and the Beast: The Enchanted Christmas) egy 1997-ben megjelent ünnepi tematikájú amerikai rajzfilm. A Disney mesefilmje nálunk 1998-ban jelent meg VHS-en.

Filmhossz: 71 perc
Eredeti cím: Beauty and the Beast: The Enchanted Christmas
Eredeti megjelenési dátum: 1997. november 11.

Előzetes/Részlet

Történet

Belle, a szépség megdöbbenve tapasztalja, hogy a Ádám herceg, a Szörnyeteg mélyen gyűlöli a karácsonyi időszakot, ezért igyekszik megmutatni neki a karácsony szépségét.

Tom és Jerry – A diótörő varázsa (2007)

A Tom és Jerry – A diótörő varázsa (eredeti címén Tom and Jerry: A Nutcracker Tale) egy 2007-ben megjelent 2D-s animációs film, mely a videofilmsorozat ötödik része.

Filmhossz: 45 perc
Eredeti cím: Tom and Jerry: A Nutcracker Tale
Eredeti megjelenési dátum: 2007. október 02.

Előzetes/Részlet

Történet

Tom és a kóbor macskák serege elfoglalja Jerry élő játékokból álló varázslatos királyságát. Jerrynek meg kell találnia a játékmestert, és segítséget kell kérnie, hogy visszaszerezze a királyságát napkelte előtt.

Maci Laci első karácsonya (1980)

Maci Laci első karácsonya (angolul: Yogi’s First Christmas) egy 1980-ban megjelent amerikai rajzfilm, melyhez magyar szinkronos verzió két változatban is készült. Az első verziót 1989-ben vetítették a TV-ben, míg a másodikat 2010-ben adták ki DVD-n.

Filmhossz: 101 perc
Eredeti cím: Yogi’s First Christmas
Eredeti megjelenési dátum: 1980. november 22.

Előzetes/Részlet

Történet

Maci Laciék téli álmukból ébredvén csatlakoznak a barátaik karácsonyi készülődéséhez, illetve segítenek megállítani két gonosztevő azon törekvését, hogy tönkretegyék az ünnepet.

Kilenc kutya karácsonya (2004)

A Kilenc kutya karácsonya egy animációs karácsonyi különkiadás, amely 2002-ben került bemutatásra, és a játékideje 56 perc.

Filmhossz: 59 perc
Eredeti cím: Nine Dog Christmas

Előzetes/Részlet

Történet

Kilenc kóbor kutyát rénszarvasnak toboroznak, hogy segítsenek a Mikulásnak elhozni a karácsonyt a világba.

Spongyabob Kockanadrág: Karácsony (2000)

Az angolul Christmas Who? névre keresztelt epizód a SpongyaBob Kockanadrág karácsonyi különkiadása, amely a második évad keretén belül került bemutatásra.

Filmhossz: 22 perc
Eredeti cím: SpongeBob SquarePants: Christmas Who?
Eredeti megjelenési dátum: 2000. december 06.

Előzetes/Részlet

Történet

SpongyaBob nem ismeri a karácsonyt, de miután Szandi mesél neki a hagyományokról, ő továbbadja azt mindenkinek, így már egész Bikinifenék lelkesen készül az ünnepre.

Karácsonyi ének (2009)

Filmhossz: 96 perc
Eredeti cím: A Christmas Carol

Előzetes/Részlet

Szezám utca – Elmo megmenti a karácsonyt (2008)

A Szezám utca – Elmo megmenti a karácsonyt (Elmo Saves Christmas) egy 2008-as animációs film, melynek játékideje 50 perc.

Filmhossz: 60 perc
Eredeti cím: Elmo Saves Christmas

Előzetes/Részlet

Történet

Elmo megmenti a kéménybe szorult Mikulást, aki ezért teljesíti azt a kívánságát, hogy legyen minden nap karácsony. Azonban ekkor minden a feje tetejére áll, lehet, hogy nem is olyan jó, ha minden nap karácsony van?

Micimackó – Boldog Új Mackóévet! (2002)

A Micimackó – Boldog Új Mackóévet! (azaz Winnie the Pooh: A Very Merry Pooh Year) egy 2002-ben bemutatott ünnepi mesefilm, mely bemutatja, hogy hogyan ünneplik Micimackóék a karácsonyt és az új év eljövetelét.

Filmhossz: 65 perc
Eredeti cím: Winnie the Pooh: A Very Merry Pooh Year

Előzetes/Részlet

Történet

A Százholdas Pagonyba is beköszöntött a tél, elérkezett a karácsony, majd a szilveszter. Micimackó és barátai már lelkesen készülődnek mindkét ünnepre.

Muppeték karácsonyi éneke (1992)

Filmhossz: 85 perc
Eredeti cím: The Muppet Christmas Carol

Előzetes/Részlet

Mickey egér – Volt egyszer egy karácsony (1999)

A Mickey egér – Volt egyszer egy karácsony egy 1999-ben bemutatott ünnepi film az egész család számára. A mesefilm játékideje 70 perc és korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető, így a család legkisebb tagjai is élvezhetik Mickey egér kalandját.

Filmhossz: 69 perc
Eredeti cím: Mickey’s Once Upon a Christmas

Előzetes/Részlet

Történet

Mickey egér és barátai elmesélik a legemlékezetesebb karácsonyi történeteiket.

Minden kutya a mennybe jut 3. – A kiskutyák karácsonyi éneke (1998)

Filmhossz: 70 perc
Eredeti cím: An All Dogs Christmas Carol

Előzetes/Részlet

Hupikék törpikék: Karácsonyi különkiadás / Törpkarácsony (1982)

A Hupikék törpikék: Törpkarácsony (The Smurfs Christmas Special) egy karácsonyi különkiadás, amely 1982-ben jelent meg. A film 23 perc hosszú, és az apró törpikék életének egy különleges karácsonyi pillanatát mutatja be.

Filmhossz: 23 perc
Eredeti cím: The Smurfs Christmas Special

Előzetes/Részlet

Történet

Karácsony napján Aprajafalvában mindenki izgalommal készül az ünnepre. A nyüzsgés közepette a törpök felfedeznek két embergyereket az erdőben, akik a gonosz nagybátyjuk elől menekülnek.

Niko – Kistesó nagy bajban (2012) 

Filmhossz: 79 perc
Eredeti cím: Niko 2: Lentäjäveljekset

Előzetes/Részlet

Pom Pom meséi – Gombóc Artúr a télapó (1978)

A Pom Pom meséi egy 1980-tól 1984-ig futó, két évados magyar rajzfilmsorozat, melyet Dargay Attila rendezett és Sajdik Ferenc rajzolt. A Gombóc Artúr a télapó névre keresztelt epizód az első évad tizedik epizódjaként jelent meg.

Filmhossz: 9 perc

Előzetes/Részlet

Történet

Gombóc Artúr, mint Télapó? Mielőtt kiosztaná az ajándékcsokoládékat, felfalja mind, így hát új ajándékokat kell találnia.

Szamár karácsonyi Shrekkentése (2010)

Szamár karácsonyi Shrekkentése (Donkey’s Christmas Shrektacular) egy 2010-ben bemutatott, a Shrek-univerzumban játszódó ünnepi rövidfilm, mely mindössze 8 perc hosszú.

Filmhossz: 8 perc
Eredeti cím: Donkey’s Christmas Shrektacular

Előzetes/Részlet

Történet

Szamár, Shrek és a barátaik karácsonyi énekeket és ünnepi dalokat énekelnek.

Csendes éj: Az első karácsony története (2005)

Filmhossz: 50 perc
Eredeti cím: Silent Night – The Story Of The First Christmas

Előzetes/Részlet

A karácsonymanó meséje (2011)

A karácsonymanó meséje egy 2011-ben megjelent rövid (26 perc) animációs film, amely 6 éves kortól tekinthető meg.

Filmhossz: 25 perc
Eredeti cím: An Elf’s Story: The Elf on the Shelf

Előzetes/Részlet

Történet

Egy fiatal manó, akinek az a feladata, hogy segítsen a Mikulásnak eldönteni, hogy ki volt jó és ki volt rossz, megbízást kap, hogy segítsen helyreállítani egy 9 éves kisfiú karácsonyba vetett hitét.

Barbie mesés karácsonya (2008)

A Barbie mesés karácsonya (eredeti címén Barbie in a Christmas Carol) egy egész estés számítógépes animációs film, mely nálunk 2008-ban jelent meg DVD-n. Barbie ünnepi filmje a klasszikus Dickens-történet meséli el, amely tele van kedves karácsonyi dalokkal, mesés ruhákkal és rengeteg nevetéssel!

Filmhossz: 76 perc
Eredeti cím: Barbie in a Christmas Carol
Eredeti megjelenési dátum: 2008. december 04.

Előzetes/Részlet

Történet

Barbie elmesél egy történetet egy ünnepelt színésznőről, aki el akarja érni, hogy a színház alkalmazottai karácsony napján is dolgozzanak. Ekkor meglátogatja három szellem, aki megpróbálja felnyitni a szemét, hogy karácsonykor ki kell tárnunk a szívünket és adnunk kell másoknak is a szeretetünkből.

Niko – Repülj a csillagokig (2008)

Filmhossz: 80 perc
Eredeti cím: Niko – Lentäjän poika (Niko – The Way to the Stars)

Előzetes/Részlet

Brekiék karácsonya (2002)

Filmhossz: 100 perc
Eredeti cím: It’s a Very Merry Muppet Christmas Movie

Előzetes/Részlet

Mickey varázslatos karácsonya: Hórabság az Egértanyán (2001)

A Mickey varázslatos karácsonya: Hórabság az Egértanyán (angolul Mickey’s Magical Christmas: Snowed in at the House of Mouse) egy 2001-ben bemutatott animációsfilm, mely Magyarországon 2004-ben lett kiadva DVD-n.

Filmhossz: 65 perc
Eredeti cím: Mickey’s Magical Christmas: Snowed in at the House of Mouse

Előzetes/Részlet

Történet

Mickey egér karácsonyi ünnepséget tart a házában, ahova minden barátja meg van hívva. Az erős havazás miatt a vendégek a házban ragadnak, ahol egymás szórakoztatására karácsonyi történeteket mesélnek. A havazás végére még lehet, hogy Donald kacsa is megszereti a karácsonyt.

Micimackó: Az ajándékok ideje

A Micimackó: Az ajándékok ideje (eredeti címén Winnie the Pooh: Seasons of Giving) egy 1999-ben megjelent animációs rajzfilm, melyet három epizódból fűztek össze, melyeknek címe: Micimackó és a hálaadás, Gyertyaszentelő napja és Megtalálni, megtartani.

Filmhossz: 64 perc
Eredeti cím: Winnie the Pooh: Seasons of Giving
Eredeti megjelenési dátum: 1999. november 08.

Előzetes/Részlet

Történet

Micimackó és barátai három különálló történetet mesélnek el, melyek különböző ünnepekhez kapcsolódnak: a hálaadáshoz, karácsonyhoz és a Mormota-naphoz.

Én kicsi pónim: Menta karácsonya (2005)

Az Én kicsi pónim: Menta karácsonya (My Little Pony: A Very Minty Christmas) egy 2005-ös karácsonyi animációs film, amely 2005-ben jelent meg.

Filmhossz: 44 perc
Eredeti cím: My Little Pony: A Very Minty Christmas

Előzetes/Részlet

Történet

Amikor Menta eltör egy varázscukorkát, helyre kell hoznia a dolgot, és el kell mennie az Északi-sarkra, hogy a karácsony eljuthasson Ponyville-be.

A karácsony megmentése (2011)

Filmhossz: 73 perc
Eredeti cím: Maaginen kristalli (Santa’s Magic Crystal)

Előzetes/Részlet

Frédi és Béni: Karácsonyi harácsoló / Kovakövi karácsony / Frédi, a Télapó / Flintstone-ék, a karácsony megmentői (1994)

A Frédi és Béni: Karácsonyi harácsoló (vagy Kovakövi karácsony, vagy Frédi, a Télapó, vagy Flintstone-ék, a karácsony megmentői, angolul A Flintstones Christmas Carol) egy 1994-ben bemutatott televíziós rajzfilm, mely Magyarországon csak 2006-ban került kiadásra DVD-n.

Filmhossz: 70 perc
Eredeti cím: A Flintstones Christmas Carol
Eredeti megjelenési dátum: 1994. november 21.

Előzetes/Részlet

Történet

Amikor Frédi Ebenézer Smucig, azaz Scrooge szerepét kapja meg a színházi darabban, akkor teljesen átveszi a karakter viselkedését a valóéletben is. Öntelten viselkedik, még a saját családjával sem foglalkozik, szép lassan ez Frédinek is feltűnik, de vajon van még idő változtatni a viselkedésén?

Barbie és a Diótörő / Barbie a diótörőben (2001)

A Barbie és a Diótörő vagy Barbie a diótörőben (eredeti címén Barbie in the Nutcracker) egy 2001-ben megjelent számítógépes animációs film, mely a Diótörő és Egérkirály művön alapszik. A részben Barbie magyar hangja Csondor Kata.

Filmhossz: 78 perc
Eredeti cím: Barbie in the Nutcracker
Eredeti megjelenési dátum: 2001. október 23.

Előzetes/Részlet

Történet

Amikor Barbie kishúga úgy érzi, hogy nem képes megtanulni egy balettlépést, Barbie elmeséli neki a diótörő történetét, amely megmutatja, hogy ha bátor, okos és kedves vagy, akkor bármi lehetséges.

Megosztás másokkal