Karácsony, Jézus Krisztust, Jézuskát, Adventet szemléltető kép

Mit jelent a karácsony? A karácsony szó jelentése és eredete

Mindannyian ismerjük és szeretjük is a karácsonyt, de vajon tudjuk-e azt, hogy mit jelent maga a szó, illetve azt hogy honnan ered? És miért mondjuk azt, hogy kiskarácsony, nagykarácsony? Ebben a cikkben a karácsony szó jelentésének és eredetének járunk utána.

A karácsony szó jelentése

A karácsonyról, mint szóról azt mondhatjuk el, hogy főnév. A karácsonyt latinul Nativitatis Domini-nak nevezzük, mely magyarra fordítva azt jelenti, hogy az Úr születése. Ezen az ünnepen Jézus Krisztus földi születésére emlékszünk, habár Jézus születésének valós időpontja nem ismert.

A karácsony szó jelentése a téli napfordulóra utal, de átvitt értelemben a szeretet ünnepét jelenti.

A karácsony szó eredete

A karácsony szó eredetét többféleképpen is szokták magyarázni. Nézzünk pár szót, amelyekről úgy gondolják, hogy ezekből eredhet:

  • creatio (teremtés)
  • calatio (összehívás)
  • incarnatio (megtestesülés)

Magyar nyelvterületre valószínűleg a keresztény egyház szláv nyelvéből, bolgár közvetítésen keresztül került. Különböző bolgár nyelvjárásokban a kracsun szó a téli és a nyári napfordulót és az azokhoz kapcsolódó ünnepeket jelöli. A kracsun szó egyébként leginkább fordulónapot, napfordulót jelent. Viszont érdemes megjegyezni, hogy egyetlen környező szláv nyelvben sem használják ezt a kifejezést a karácsony megnevezésére.

A Kassai kódexre hivatkozva (amelyet a tudomány hamisítványnak tekint) Fehér Mátyás Jenő azt állítja, hogy a karácsony szó a kerecsen, kerecseny szóból származik.

Kiskarácsony, nagykarácsony jelentése

A kiskarácsony és a nagykarácsony két különböző ünnepet takar. A kiskarácsony december 25-ére, karácsony első napjára utal, míg a nagykarácsony január 1-jére, azaz Újév napjára.

Megosztás másokkal