Karácsony, Jézus Krisztust, Jézuskát, Adventet szemléltető kép

Adventi gyertyák és színeik jelentése

Az advent a karácsony első napját megelőző negyedik vasárnaptól karácsony napjáig tart. Ezalatt az időszak alatt a keresztények Jézus Krisztus eljövetelét várják.

Az adventi koszorú egy fontos szimbóluma ennek az időszaknak. Az adventi koszorún mindig négy gyertya található, amely a négy vasárnapra utal, ezeken a napokon is gyújtjuk meg őket, egyre többet minden héten a karácsony közeledtével, jelezve a fény növekedését a sötétségben, illetve az Úr eljövetelét.

Ebben a cikkben az adventi koszorún található gyertyák, és azok színeinek jelentését fogjuk fejtegetni.

Adventi gyertyák jelentése

Az adventi gyertyák a karácsony előtti várakozás és az Úr eljövetelére való felkészülés időszakának szimbólumai. Az adventi koszorú kör alakja Isten örökkévaló szeretetét fejezi ki, az örökzöld ágak pedig az életet és a reményt.

A négy adventi gyertya a négy adventi vasárnapot, négy fogalmat és négy eseményt jelképez:

  • 1. gyertya: Jelentése a hit. Ádámot és Évát szimbolizálja, akiknek Isten elsőként ígérte meg a megváltást.
  • 2. gyertya: Jelentése a remény. A zsidó népet jelképezi, akiknek Isten megígérte, hogy közülük fog származni a következő Messiás.
  • 3. gyertya: Jelentése az öröm. Jézus édesanyját, Szűz Máriát szimbolizálja.
  • 4. gyertya: Jelentése az szeretet. Keresztelő Szent Jánost szimbolizálja, aki Jézus eljöveteléről és bűnbánatáról szónokolt a népnek.

Az első adventi gyertya a hitet jelképezi, ez a gyertya emlékeztet bennünket arra, hogy Ádám és Éva voltak az elsők, akiknek Isten megígérte a megváltást.

A második adventi gyertya a reményt jelképezi, illetve emlékeztet bennünket arra, hogy Isten megígérte a zsidó népnek, hogy a következő Messiás tőlük fog származni.

A harmadik adventi gyertya az örömöt jelképezi, illetve emlékeztet minket arra, hogy Szűz Mária megszülte Jézust, Isten egyszülött fiát.

A negyedik adventi gyertya a szeretetet jelképezi, mely Keresztelő Szent Jánost szimbolizálja, aki Jézus eljöveteléről és bűnbánatáról szónokolt a népnek.

Adventi gyertyák színeinek jelentése

Most pedig nézzük, hogy mit jelentenek a gyertyák színei. Vallásos személyek úgy tartják, hogy az adventi gyertyák színe csak lila és rózsaszín lehet. És még az is megvan határozva, hogy egy adventi koszorún három lila és egy rózsaszín gyertya lehet.

Adventi gyertyák színeinek jelentése:

  • Lila: A lila szín a bűnbánatot és a megtérést fejezi ki. Az advent ugyanis nemcsak a várakozás, hanem az önvizsgálat időszaka is. Mint említettük három lila gyertya van az adventi koszorún, amelyeket az első, második és negyedik vasárnapon kell meggyújtani.
  • Rózsaszín: A rózsaszín gyertya az örömöt és a vidámságot jelképezi. Az advent harmadik vasárnapja egy kis felüdülést hoz, hiszen ilyenkor gyújtjuk meg a rózsaszín gyertyát, amely Jézus közelségét hirdeti. Advent harmadik vasárnapját egyébként örömvasárnapnak is nevezzük.

Természetesen léteznek más színváltozatok is, amelyeknek szintén lehetnek jelentései, azonban a vallás szempontjából csak a lila és a rózsaszín releváns.

Megosztás másokkal