A halloweeni töklámpás, azaz Jack O'Lantern története című cikk borítóképe

Ehető-e a halloweeni tök?

Ebben a cikkben elmondjuk, hogy miért NEM ehetőek a halloweni dísztökök, illetve ajánlunk pár alternatívát, ha mégsem tudnánk csillapítani a sütőtök iránti vágyunkat.

Ehető a halloweeni tök?

A filmekben is gyakran látható narancssárga halloweeni tökök – melyeket töklámpások készítéséhez használnak – valójában dísztökök, azaz nem fogyaszthatóak. Ez azért probléma, mert sokan úgy gondolják, hogy ez a tök is alkalmas emberi fogyasztásra is, mint a többi hazánkban ismert sütőtök, azonban ez nem igaz, hiszen a Gomez F1 és Cronus F1 is dísztök, nem sütőtök, így nem ehetőek.

A hab a tortán, hogy a halloweeni tök nem csak azért nem ehető, mert rossz az íze, hanem azért sem, mert mérgező. A Nébih tájékoztatása szerint az őszi szezonban jelentősen megugrik a tökfélékhez köthető mérgezéses betegségek száma.

Miért mérgező a halloweeni tök? A dekorációra használt tökfélék (köztük a halloweeni tökök) emberi fogyasztásra alkalmatlanok, mert toxikus vegyületeket tartalmaznak. A kukurbitacinok fogyasztása már kis mennyiségben is gyomorgörcsöt, hányást, hasmenést vagy kiszáradást okozhat.

Hogyan kerüljük el a mérgezést?

A tökfélék családjába közel 900 faj tartozik, bár ezek egy része nem fogyasztható, mint a halloweeni tök, de ettől függetlenül rengeteg alternatíva marad még. Például nagydobosi vagy kanadai sütőtök.

A mérgezés megelőzésének a legegyszerűbb módja, ha ehető sütőtököt vásárolunk. A Nébih a vásárlók egészségének megőrzése érdekében felhívta a tököket forgalmazókat, hogy különítsék el egymástól az ehető és nem ehető tököket, illetve, hogy jelöljék meg a nem fogyasztható tököket jól látható módon. Bár az említett megoldás sokat segíthet, de nem árt ezenfelül is figyelmesnek maradni, azaz megkérdezni az eladót is a tök ehetőségét illetően.

Ha úgy szereztünk tököt, hogy nem volt módunk érdeklődni az ehetőségével kapcsolatban, akkor semmi esetre se kockáztassunk, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy ehető-e vagy sem. Ha esetleg már megtörtént a baj, akkor keressük fel kezelőorvosunkat.

Reméljük ezekkel az információkkal segítettünk tisztázni az ehetőség kérdését. Kívánunk kellemes őszi időtöltést és jó étvágyat!

Megosztás másokkal