Halloween témájú cikkekhez kapcsoló Halloween-t szemléltető Halloween feliratú kép

Halloweeni játékok gyerekeknek

Ha szereted a halloweeni hangulatot, és szeretnél egy kis mókát csempészni ebbe az ünnepbe a gyerekeknek, akkor ez a cikk neked szól! Összegyűjtöttünk néhány halloweennel kapcsolatos játékötletet, amelyekkel vidáman és kreatívan tölthetitek el ezt az őszi ünnepet. Legyen szó tökfaragásról, kincskeresésről, almahalászatról vagy versmondásról, biztosan találsz olyan ötletet, ami elnyeri a tetszésedet. Olvasd el cikkünket, és készülj fel a véget nem érő kacagásra a gyerkőcökkel.

...

Almahalászat

Bár a halloween leginkább a tökökről szól, de rengeteg olyan halloweeni játék van, amelyhez almát kell használnunk, ilyen például a listán elsőként szereplő almahalászat nevű játék.

Ez a tradicionális halloweeni játék rendkívül egyszerű: mindössze pár almára, egy kis vízre és egy tárolóra van szükség. Először is fogjunk egy olyan edényt, lavórt, vödört, amelybe kényelmesen belefér a fejünk, az a lehető legideálisabb helyzet, ha tudjuk benne mozgatni a fejünk, mert így nehezebbé válik a feladat. Ezt az edényt töltsük fel vízzel, majd rakjunk bele minél több almát.

Határozzunk meg egy időkeretet, például 30-60 másodperc és számoljuk meg, hogy ezen idő alatt hány almát tudunk kivenni a vízből csak a szánk segítségével, azaz kézzel nem érhetünk az almákhoz.

Lógó fánkevés

Ezen játék lényege, hogy egy madzag segítségével egy fánkot (vagy esetleg más ételt) felkötünk valamire, ahonnan letud lógni, a gyerekeknek ezt szintén kéz nélkül, csak a szájuk használatával kell megenniük. Nehezítésképp beköthetjük a gyerekek szemét.

Tökvadászat, édességkeresés

Valószínűleg mindenki ismeri a húsvéti tojáskeresés nevű játékot, ez a játék, annak a játéknak a halloweeni verziója. Fogjunk pár kisebb méretű halloweeni tököt, majd dugjuk el őket vagy az udvaron vagy a házban. A gyerekek feladata, hogy megtalálják az összes elrejtett tököt.

Add tovább az almát/tököt

Ehhez a játékhoz több gyerek szükséges, így ideális lehet óvodákban, iskolákban csapatjátékhoz. Szükség van két lehetőleg azonos létszámú csapatra, akik két sorban sorakoznak fel. Az almát vagy a kisméretű tököt megkapja a sorban legutolsó helyen álló gyerek, de úgy, hogy kézzel nem érhet hozzá. A kezdőpozícióban az alma vagy tök a gyerek álla alatt van, a feladat pedig az, hogy az alma/tök úgy jusson végig a soron, hogy senki sem ért hozzá kézzel és nem esett le a földre. Ha mégis leesett a földre, akkor az almát vagy a tököt a sor végére kell küldeni, és újból kell kezdeni az előrejuttatását. Természetesen ez a büntetés a másik csapatot nem sújtja.

A játékot kétféleképpen lehet játszani: az egyik verzióban az nyer, aki hamarabb előre juttatja a tököt vagy almát, míg a másikban az, aki többet tud ezekből eljuttatni az első emberig.

Pókhálón sétálás

A játék egyszerűsége miatt leginkább a legkisebbeknek ajánlott. A feladat mindössze annyi, hogy a földön valamivel pókhálót kell kialakítanunk, megtehetjük ezt krétával, cérnával vagy bármivel, amivel egy pókhálót tudunk rajzolni, készíteni a földre.

Ezt követően a kisgyerekek feladata mindössze annyi, hogy a kezdőponttól eljussanak a végpontig, anélkül, hogy lelépnek a pókhálóról.

Almahámozás

Az előző feladattal szemben, ezt a feladatot leginkább nagyobb gyerekeknek ajánljuk, hiszen hámozásra van szükség, amihez kést vagy hámozót kell használni, amely kisgyerek kezében nem várt balesetet okozhat.

A játéknak több verziója van, de a legnépszerűbb, illetve általunk is legjobbnak tartott verzió szerint úgy kell meghámozni az almát, hogy annak héja végig egyben maradjon. Akinek sikerül úgy elvégezni a feladatot, hogy az általa levágott héj legyen a leghosszabb, az nyert.

Múmiakészítés

Rendkívül egyszerű, ám sajnos kicsit pazarló játék a múmiakészítés. Ehhez minimum két emberre van szükség, de a legjobb, ha elegendő ember van kettő vagy több csapathoz.

A gyerekek készítsenek csapatokat, amelyekben ki kell jelölni egy múmiát, a többi gyerek feladata, hogy a múmiát teljesen befedjék WC papírral. Az a csapat nyer, aki hamarabb végez a feladattal.

Tökbowling, teke

Ez a játék igen sok készülődést igényel, de maga az elkészítés folyamata is rendkívül érdekes és izgalmas lehet a gyerekek számára.

A játékhoz üres konzervdobozokra van szükség, amelyeket fel kell dekorálnunk különböző ijesztő halloweenhez köthető mintákkal.

A feldíszített halloweeni konzerveket helyezzük el úgy, mint, ahogy a bowling vagy teke pályákon szokták, majd fogjunk egy kisebb tököt. Ezen tök eldobásával kell az elkészített konzerveket feldönteni. Minden körben számoljuk, hogy a dobás hány konzervet borított fel. A játék akkor ér véget, ha az összes konzerv felborult, a győztes pedig az lesz, aki a legtöbb konzervet borította fel.

Ahogy a fenti képeken is látszik, bátran használhatunk egyéb tárgyakat is, például wc papírt vagy üvegeket.

Kalapra dobálás

Ezen játék előkészületeibe is bevehetjük a gyerekeket, hiszen itt is sok kreativitásra van szükség. Kartonpapírból vagy más anyagból boszorkánykalapokat kell készítenünk, amelyeket fel kell nekünk tetsző módon díszíteni.

Ha elkészült a dekoráció, akkor keressünk valami karikát, amit dobálhatunk a kalapokra. A legjobb, ha ebből több van, mert akkor eloszthatjuk kétfelé, és az nyer, akinek több karikája landolt kalapon.

Ha csak egy karikánk van, akkor felváltva dobáljuk őket, és számoljuk, hogy egy meghatározott dobásszámon belül kinek landolt többször a kalapok tetején a dobása.

Tökbe célba dobás

Ehhez a feladathoz csak halloweeni tök(ökre) van szükségünk, vágjunk vagy az elejére, vagy a tetejére egy jó nagy lyukat, tisztítsuk ki a belsejét és már mehet is a játék. Fogjunk meg bármit, ami dobálásra alkalmas (például egy kis gumilabda) és belefér a tökre vágott lyukba és kezdjük el dobálni. Aki beletalál a tökbe úgy, hogy a dobott tárgy benne marad, az kap egy pontot. A nyertes az, aki végül több pontot ér el.

Töksöprés

A következő játékon is jókat kacaghat a család: készítsetek egy pályát, amelyen egy seprű segítségével kell végiggörgetni egy tököt. Aki a leghamarabb ér végig a pályán, az nyert.

Helyezd a pókot a hálóra

Egy nagy papírlapra (lehetőleg ne A4-esre, hanem nagyobb méretűre) rajzolj egy pókhálót. Készítsetek egy „pókot”, ez lehet gyurma vagy bármi, ami ragad. A gyerekek szemét kössétek be egy kendővel, akiknek csukott szemmel kell a pókot felrakniuk a pókháló közepébe.

Ha szeretnénk a játékot megnehezíteni, akkor pörgessük meg a gyerekeket a pók felragasztása előtt. Az lesz a nyertes, aki a legközelebb ragasztotta a pókját a pókháló közepéhez.

Halloweeni memóriajáték

A memóriajátékokat senkinek sem kell bemutatni, ha nincs halloweeni kiadású memóriajátékotok, akkor az alábbi sablonokat kinyomtathatjátok, kivághatjátok és élvezhetitek is a játékot.

Halloweeni akadályverseny

Szimplán készítsünk egy akadálypályát, amelyet máskor is készítenénk és dobjuk fel halloweeni elemekkel, például úgy kelljen végigmennünk a pályán, mintha boszorkányok lennénk, szorítsunk egy seprűt a lábunk közé, vagy cipeljünk egy tököt közben a kezünkben nehezítésképp.

Lufis játék

A játékhoz vásároljunk különböző színes lufikat, leginkább fehéret, amit feldekorálhatunk szellem kinézetűvé és narancssárgákat, amelyekből tököket formálhatunk.

Rengeteg lufis játék van, amelyet játszhatunk, de a legegyszerűbb és legnagyszerűbb az a verzió, amelyhez két ember szükséges, feldobjuk a lufit, beleütünk egyet, majd a másik ember következik. Az lesz a vesztes, akinek nem sikerül beleütni a lufiba azelőtt, mielőtt az leesne.

Nézz körül!

Ebben a játékban egy előre megírt lista alapján kell bizonyos dolgokat keresni a házban vagy az udvaron. Rejts el halloweeni kötődésű dolgokat a családi környezetetekben, például egy halloweeni tököt, egy boszorkány sapkát vagy seprűt, majd írj egy listát a gyerekeknek ezekkel a tárgyakkal. A gyerekeknek az a feladatuk, hogy minden listán szereplő tárgyat megtaláljanak.

Tökfaragó verseny

A tökfaragást alapból nem mondanánk játéknak, hanem inkább mókának, de ha egybekötjük egy versennyel, amely szerint a végén pontozzuk a legjobb alkotásokat, akkor máris fel lehet fogni játékként. Hogy a verseny végén ne legyen sértődés, így osszunk ki több díjat, például a legijesztőbb vagy a legaranyosabb tök.

Halloweeni versmondó

Kisebbek tanuljanak meg halloweeni verseket, míg a nagyobbak nyugodtan írjanak sajátot, amelyeket majd később előadnak egymásnak, illetve a családnak. Az elmondott versekért nyugodtan jutalmazzuk meg őket egy kis gyümölccsel vagy édességgel.

Megosztás másokkal