Mikulást, Télapót, Szent Miklóst szemléltető kép, amelyen a Mikulás, Télapó szánon repül egy város fölött

Mi a különbség a Mikulás, a Télapó és a Santa Claus között? Mikulás vagy Télapó jár Magyarországon?

Egy korábbi cikkünkben már részben érintettük a témát, hogy mi a különbség a Télapó és a Mikulás között, de ebben a cikkben egy kicsit bővebben is kifejtjük, illetve újabb érdekességet osztunk meg erről a két pocakos jótevőről. Ha esetleg nem olvastad a korábbi cikkünket, akkor lehet, hogy most elcsodálkozol rajta, hogy miért írunk kettő személyről, a válasz az, hogy valójában a Télapó és a Mikulás nem egy és ugyanaz a személy. Bár Magyarországon sokszor használjuk szinonimaként őket, de valójában nálunk igazából a Mikulás jár, míg Amerikában a Télapó (vagyis inkább a Santa Claus), azonban ő sem december 6-án, hanem Karácsonykor, amikoris nálunk a Jézuska jár.

Kicsit megkavartuk a dolgokat? Semmi gond, ebben a cikkben igyekszünk mindent a helyére tenni, így ha téged is érdekel, hogy melyek a lényegi különbségek a Mikulás és a Télapó között, illetve, hogy ki az a Santa Claus, akkor olvasd el a cikkünket.

Ki az a Mikulás?

Kezdjük először a mi jó öreg Mikulásunkkal, mint a bevezetőben is említettük, hozzánk ő jár december 6-án. A Mikulás eredetileg a katolikus vallású területeken Szent Miklósnak a népies alakja. A Mikulást Szent Miklóshoz (270. március 15. – 343. december 6.) köthetjük, aki Myra püspöke, a katolikus és a görögkeleti egyház szentje, aki azért vált ismertté, mert segített a szegényeknek és az elnyomottaknak, többek között gyermekeknek és diákoknak. Több országban is a nehéz körülmények között élők védőszentje. A Mikulás általában piros köpenyt, sapkát és nagy fehér szakállt visel, és a gyerekeknek édességeket, játékokat és ajándékokat hoz a szintén piros táskájában, puttonyában.

A mi Mikuláshoz köthető hagyományaink leginkább a német szokásokhoz vezethetőek vissza. Eleinte a kolostorokban ifjabbak, majd később felnőttek alakították Miklóst. Az ünnepnap előestéjén, azaz december 5-énegy piros ruhás személy járta a házakat és ajándékozta meg a gyermekeket. Ez a szokás figyelhető meg Magyarországon is, december 5-e és 6-a közötti éjszakán a Mikulás meglátogatja a gyermekeket, és ha jól viselkedtek, akkor ajándékokkal halmozza el őket, azonban, ha nem sikerült jól viselkedniük, akkor virgácsot kapnak.

Mivel ez a történet Szent Miklóshoz köthető, így az elején még nem hívták Mikulásnak, ez az elnevezés csak az 1800-as évek közepe óta használatos. A Mikulás szó cseh eredetű, de a szlovák Mikuláš (Miklós) névre is visszavezethető.

>> Hány nap van hátra a Mikulás érkezéséig? <<

Mikulás kinézete, szokásai

A Mikulás, a Télapó és a Santa Claus kinézete és szokásai között rengeteg hasonlóságot lehet felfedezni. Elsőnek vizsgáljuk a Mikulást vizsgáljuk meg ebből a szempontból is. A Mikulás díszes, többnyire piros, de fehér elemeket is felvonultató ruhát hord, fején egy piros fejfedő, sapka található és nagy fehér szakálla van.

A Mikulás piros csomagot vagy virgácsot tesz a gyerekek ház bejárata vagy az ablak elé kihelyezett cipőjébe, csizmájába. A Mikulást krampuszok kísérik, akiket fekete ruhában és virgáccsal ábrázolnak és a történetek szerint a rosszgyerekeket el is fenekelik a virgáccsal.

Ki az a Télapó?

Magyarországon a Télapó személyét gyakran összemossák a Mikulással, amely több okra is visszavezethető. A Mikulás a szlovák Miklós név magyarosított változata, így a trianoni békeszerződés után a Mikulás elnevezést többen ellenezték. Olyan nézet is kialakult az 1950-es évek környékén, hogy a Mikulás nevet le kell cserélni a Télapó kifejezésre a szovjet-orosz Fagyapó mintájára. Bár az MTA információi szerint a Télapó kifejezést már korábban is használták.

Gondoljunk csak több népszerű költőnk versére. Arany János a Téli versben, mely 1850-ben keletkezett, így kezdi: „Ej, ej, garázda tél apó!”, de vehetjük példának Komjáthy Jenő 1895-ös Télapó című művét is.

Bár láthatjuk, hogy nálunk szinte szinonimaként él a két szó, de a kezdetekben a Télapó a nyugati keresztény világ alakja volt. Angolszász országokban még mindig inkább Télapó van Mikulás helyett.

A keveredés további okai között megemlíthető, hogy a két személy kinézete nagyon nagy mértékben megegyezik: mindketten piros ruhát hordanak, mindketten idős, fehér szakállas férfiak, illetve természetesen mindketten ajándékoznak, meglepik a gyerekeket.

Most fog bonyolódni a dolog, mivel tudjuk, hogy a Mikulást megpróbálták átkeresztelni Télapóra a szovjet nyomás hatására, de fennáll az az érdekes helyzet is, hogy az amerikai filmekben szereplő Santa Claust is Télapónak fordítják a magyar szinkronokban. Ez azért érdekes, mert a Mikulás december 6-án jár, míg a Santa Claus december 25-én, így ha ma valaki azt mondja, hogy Télapó, akkor egyáltalán nem egyértelmű, hogy melyikre gondol.

Ki az a Santa Claus?

A Santa Claus, vagy csak röviden Santa, magyarul pedig Karácsony apó egy karácsonyi ajándékosztó figura. Különösen az angolszász területeken népszerű, például az USA-ban vagy Angliában, de még Németországban is ismerik. Óriási különbség az előző személyekhez képest, hogy míg a Télapó és a Mikulás december 6-án jár, addig a Santa Claus, vagy Karácsony apó karácsonykor.

Az amerikai filmekben mindig a Santa Claus jár, azonban a magyar fordításokban általában Télapóként jelenik meg, így a Santa Claus személyére nálunk nagyon sokan Télapóként hivatkoznak. Ezért láthatjuk a filmekben, hogy ott a Télapó (azaz Santa Claus) nem a december 6-án érkezik, hanem Karácsony éjszaka.

Erre az alakra mondják, hogy éjszaka érkezik a kéményen keresztül és az ajándékokat nem a csizmákba helyezi, hanem a karácsonyfa alá. Majd ezt követően megiszik egy pohár tejet és elfogyaszt egy kis kekszet, amelyet az a család készít ki számára, ahová épp az ajándékokat viszi.

A Mikulásnál csizmák és virgácsok jelennek meg, mint jelkép, addig a Santa Clausnál zoknik és nyalókák.

A Santa repülőszánnal közlekedik és repülő szánhúzó rénszarvasai vannak, köztük Rudolffal. A Mikulás birodalma az Északi-sarkon található vagy Lappföldön, itt segítenek neki az ajándékok elkészítésében a manók, melyek a gyerekek által küldött levelekből tudják, hogy kinek milyen ajándékra van szüksége.

A Santa Claus esetében sokszor említésre kerül a felesége is.

Mikulás és Santa Calus összehasonlítása

Az alábbi táblázatban összehasonlítjuk a Mikulás és a Santa Claus legfőbb tulajdonságait, ismérveit. A táblázatból a Télapó kimarad, mert mint fentebb is olvashattátok, nálunk igen speciális esete van: használják a Mikulás és a Santa Claus szinonimájaként is.

MikulásSanta Claus
Hol ismerik?Közép-Európaangolszász országok
Mikor jön?december 6december 25
Lakhelyeaz égbenLappföld/Északi-sark
Segítőikrampuszokmanók és rénszarvasok
Közlekedésegyalogrénszarvasok segítségével
Hova teszi az ajándékokat?csizmákba, cipőkbekarácsonyfa alá, harisnyákba, zoknikba

Megosztás másokkal