A halloweeni töklámpás, azaz Jack O'Lantern története című cikk borítóképe

Halloweeni tökfaragás lépésről-lépésre: Tippek, trükkük, ötletek, minták, sablonok

Ebben a cikkben összegyűjtöttünk minden, a halloweeni tökfaragással kapcsolatos információt, így megtudhatjátok azt, hogy honnan ered a tökfaragási szokás, illetve azt, hogy hogyan kell tököt faragni. Ezenfelül megpróbálunk inspirálni különböző tökfaragással kapcsolatos ötlet, minta, sablon segítségével.

Honnan ered a tökfaragás hagyománya?

A halloweeni töklámpás eredete egy ír legendához köthető, e szerint egy napon az ördög meglátogatta Jacket, hogy levigye őt a pokolba, de Jack túljárt az eszén, így az ördög megígérte neki, hogy Jack nem fog a pokolba kerülni. Azonban Jack halálakor a mennybe sem kerülhetett, így a menny és a pokol között ragadt. Végül az ördög megszánta és lökött neki egy örökké izzó parazsat, amelyet Jack egy takarmányrépa belsejébe tett. A történet szerint ennek a lámpásnak a fényénél keresi Jack lelke a megnyugvást. A halloweeni tök történetéről itt olvashatsz bővebben.

Jöhet a kérdés, hogy ha Jack egy takarmányrépa közepébe tette az izzó fényt, akkor miért lett a tök ahalloween jelképe? A választ abban kell keresni, hogy az írek valóban répából vagy céklából készítették a lámpásokat Jack emlékére halloweenkor, azonban amikor sok ír kivándorolt Amerikába megtartották ezt a szokásukat, azzal az eltéréssel, hogy ott sokkal elterjedtebb volt a tök, mint a répa vagy cékla, így szép lassan áttértek ennek a használatára. Így lett a töklámpás a halloween jelképe.

Tökfaragás lépésről-lépésre

A halloweeni tökfaragás nem csak egy szórakoztató és kreatív tevékenység, hanem egy ősi szokás is, amelynek célja a gonosz szellemek elűzése.

Az alábbi tökfaragó útmutató bemutatja lépésről-lépésre, hogy hogyan kell halloweeni tököt faragni:

 1. Válassz ki egy neked megfelelő halloweeni tököt. Lehetőleg ne legyen sérült.
 2. Tisztítsd meg a tököt egy kis vízzel és egy kendővel, hogy ne legyen homokos.
 3. Egy filctoll segítségével rajzold a tök tetejére a kalap alakját. Itt fogjuk majd berakni a világító mécsest. Kezdőknek egy sima kör is elég, míg profibbak próbálkozhatnak egyéb (például cikk-cakk) alakzatokkal is.
 4. Egy éles késsel vágd ki a kalapot, úgy, hogy az később visszahelyezhető legyen a tök tetején található lyukba.
 5. A kivágott kalapot távolítsd el és kanalazd ki a tök belsejét úgy, hogy csak a kemény héj maradjon meg.
 6. Tervezd meg egy papíron, hogy mit szeretnél faragni, vagy keress inspirációt az interneten.
 7. Ragaszd a tökre a kinyomtatott sablont, vagy rajzold fel filctollal a mintát.
 8. Egy vékony pengéjű késsel vágd ki a mintát. Különösen figyelj a szemeknél, vagy a fogaknál, azaz az olyan helyeken, ahol két lyuk közel kerül egymáshoz, hiszen ilyenkor könnyű hibázni.
 9. Helyezz el egy mécsest egy vagy gyertyát a tök belsejében és tedd vissza a kalapot.
 10. Tedd ki az elkészült töklámpást az ajtód elé vagy ablakodba úgy, hogy jól látható legyen.

Gratulálok, végeztél a tökfaragással!

Ötletek halloweeni tökfaragáshoz

Az alábbi táblán olyan ötleteket láthatsz, amelyek inspirációt nyújthatnak a halloweeni tökfaragáshoz. A képeken szereplő tökök között vannak egyszerűbbek, könnyebben megvalósíthatóak, illetve olyan agyeldobósak is, amelyeket, ha elkészítettek valószínűleg csodájára fognak járni az emberek. Jó szemezgetést és csodálkozást azon, hogy milyen ügyes és kreatív emberek élnek a nagyvilágban.

Halloweeni tökminták, sablonok

A tökminták olyan sablonok, amelyeket kinyomtatva, vagy a tökre rajzolva felhasználhatsz a faragás során. Lejjebb számtalan ilyen halloweeni tökmintát, sablont találhattok, szintén vannak közöttük egyszerűbbek és bonyolultabbak is.

Ha tetszik valamelyik minta, akkor kattints rá és letöltheted a képet.

Hova rakjam a halloweeni tököt?

A halloweeni tököt valójában bárhova elhelyezheted, rakhatod a házon belülre vagy akár kívülre is. Íme néhány tipp:

 • Terasz vagy erkély: Kiváló hely, ha azt szeretnéd, hogy más is lássa a halloweeni alkotásod. (Ha erkélyre teszed, akkor figyelj oda, hogy nehogy leessen, mert könnyen baja eshet másnak, illetve a tök is tönkre megy.)
 • Ablak vagy ajtó: Ha nincs teraszod, akkor helyezd a tököt az ajtóba. Ha pedig a tök kisméretű és befér az ablakba, akkor ideális választás lehet ez is. Bármelyiket is választod az ajtó vagy az ablak külső oldalába tedd, mert a hidegben tovább eláll.
 • Házon belülre: Bár a melegbe kevesebb ideig áll el a kifaragott tök, de ha nincs szabadtéri helyed, ahova kitedd, vagy csak bent szeretnél gyönyörködni benne, akkor biztosan találsz a házban is helyet neki. Például a virágok között vagy az ablakpárkányon.
 • Udvarra: Ha a kifaragott tököt az udvarra helyezed el, például a kiskertbe vagy a többi növény közé, akkor még természetesebbnek hat.

Meddig áll el a halloweeni tök?

Ez a kérdés valójában sok mindentől függ, de leginkább a tök fajtája és a körülmények határozzák meg, hogy meddig áll el egy tök.

A klasszikus halloweeni tök a leszedést követően akár 3-6 hónapig is eláll a megfelelő körülmények között, ha az adott helyiség eléggé hűvös és száraz. Viszont kifaragás után a rothadási folyamat rohamosan felgyorsul. Ha kifaragtuk a tököt, akkor onnantól kezdve már csak pár napig fog ép maradni, a rothadás jelei körülbelül 4-5 nap után elkezdenek megjelenni. Egy hétig simán kint tarthatjuk a hideg levegőn, de két hét után valószínűleg már nem lesz felismerhető a halloweeni tök. Ha bent, a melegben tároljuk a tököt, akkor ezeket az időtartalmat nyugodtan megfelezhetjük, hiszen nem ideális körülmények között még gyorsabb a rothadás folyamata.

Ha szeretnénk még tartósabbá tenni a tököt, akkor fújjuk be almaecet és víz keverékével készített tartósítószerrel. Egy kis üveg flakonhoz adjunk hozzá nagyjából egy kanál almaecetet, majd jól keverjük, rázzuk össze. Ezzel fújjuk be a tököt kívül-belül, így a rovarok távol maradnak a töktől.

Megosztás másokkal