A halloweeni töklámpás, azaz Jack O'Lantern története című cikk borítóképe

Halloween története gyerekeknek

Ebben a cikkben a legkisebb ifjú elméknek kínálunk érdekes információkat a halloween történetével kapcsolatban. Először a halloweeni tök, azaz Jack-o’-Lantern legendáját meséljük el, majd utána egy érdekes videót találhattok ugyanezzel a témával kapcsolatban.

A halloweeni tök története gyerekeknek

A halloweeni töklámpás eredete egy ír legendához köthető, e szerint egy napon az ördög meglátogatta Jacket, hogy levigye őt a pokolba, de előtt meghívta őt egy italra. Mivel Jack nem akart vele tartani, de furfangos volt, így felcsalta az ördögöt a fára. A fa oldalára egy keresztet rajzolt, amelytől az ördög a fán ragadt.

Mivel Jack igen rosszember volt életében, így csak azzal a feltétellel engedte le az ördögöt, ha elintézi, hogy ne kerüljön a pokolba. Az ördög elfogadta a feltételt, így Jack leengedte a fáról.

Jack halála után, az egyezsége következményeként nem került a pokolba, azonban éltében elkövetett tettei miatt a mennybe sem nyert bebocsátást, így a lelke menny és pokol között rekedt.

Ekkor Jack megkérte az ördögöt, hogy legalább valami fényforrást adjon neki, amely visszavezeti az élők sorába. Végül az ördög egy, a pokol katlana alatt égő tűzből kivett örökké izzó parazsat dobott Jacknek. A parazsat Jack egy takarmányrépa belsejébe rakta, amely egy világító lámpásként funkcionált, ennek a lámpásnak a fényénél keresi Jack lelke a megnyugvást.

Jöhet a kérdés, hogy ha Jack egy takarmányrépa közepébe tette az izzó fényt, akkor miért lett a tök ahalloween jelképe? A választ abban kell keresni, hogy az írek valóban répából vagy céklából készítették a lámpásokat Jack emlékére halloweenkor, azonban amikor sok ír kivándorolt Amerikába megtartották ezt a szokásukat, azzal az eltéréssel, hogy ott sokkal elterjedtebb volt a tök, mint a répa vagy cékla, így szép lassan áttértek ennek a használatára. Így lett a töklámpás a halloween jelképe.

Halloween eredete

Valószínűleg ezt a részt találják a gyerekek a legunalmasabbnak, így nagyon egyszerűen és gyorsan magyarázzuk el ezt a kis, minimális történelmi áttekintést.

A Halloween eredete ősi kelta hagyományokon nyugszik. Pontosan egy Samhain nevezetű ünnepre lehet visszavezetni, amikor is a hiedelmek szerint a holtak lelkei visszatértek a Földre.

Ezen az ünnepen az emberek tüzeket gyújtottak és jelmezekbe öltöztek, hogy elűzzék a szellemeket.

A történelem során ez a kelta ünnep különböző népek szokásaival keveredett, például a rómaiakéval, míg elnyerte a ma is ismert formáját.

Ha érdekel a halloween eredete, kialakulása, akkor itt olvashatsz róla részletesebben.

Halloween története gyerekeknek videós formában

Megosztás másokkal