Halloween témájú cikkekhez kapcsoló Halloween-t szemléltető Halloween feliratú kép

Halloween eredete, története, kialakulása

Ahogy egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is a Halloween, egyre többen kíváncsiak rá, hogy honnan is ered ez az ünnep. Azt bizonyára sokan tudják, hogy leginkább angolszász országokban van jelen a Halloween, de valójában egy ősi kelta ünnep tekinthető az eredetének. Ebben a cikkben megismerkedhettek a Halloween történetével, eredetével, azaz a kialakulásának körülményeivel.

Halloween eredete, története

Halloween eredete az ősi kelta hagyományokra vezethető vissza, amikor a kelta népek október végén Samhain ünnepét tartották, melynek célja, hogy köszönetet mondjanak a nyárnak, és felkészüljenek a sötét, hideg télre. A Samhain ünnepének fontos eleme volt, hogy a holtak lelkei visszatérnek a Földre, hogy megkísértsék a szeretteiket. Azonban nemcsak a holtak térhettek vissza az evilágba, hanem evilági személyek is könnyen bejuthattak sídh birodalmába.

A kelta hagyományok szerint Samhain ünnepén az emberek tüzet gyújtottak és jelmezekbe bújtak, hogy arcuk eltakarásával elűzzék a gonosz szellemeket. Szintén ehhez az ünnephez köthető a töklámpások megjelenése, melyeknek célja az volt, hogy megvilágításk az éjszakát.

A kelta Samhain október 31-ére esett, amelyet az óév utolsó napjának tekintettek, ilyenkor a mai Nagy-Britannia, Írország és Észak-Franciaország területén élő kelták megünnepelték a kelta újévet. Úgy gondolták, hogy az egész év során elhunyt személyek lelkei ezen az éjjelen vándorolnak a holtak birodalmába.

Ez az ősi ünnep keveredett később számos egyéb ünnep szokásaival, amely során kialakult a ma is ismert Halloween. Például a római hódítások következtében a Samhain számos egyéb római ünneppel, szokással keveredett, például a Feralia-val, amely a tavasz egyik legnagyobb ünnepe, a holtak emléknapja. Illetve jelentős hatást gyakorolt még a Caristia, amely az előzőleg említett szomorúbb római ünnep hatásait próbálta ellensúlyozni. Ezenfelül még érdemes említést tenni a Poroma-napról, amely a gyümölcstermésért felelős isteni szellem ünnepnapja volt.

Végül pedig bejön a képbe az All Saints Day és az All Souls Day, az előbbi a nálunk is ismert mindenszentek, míg az utóbbi a halottak napja megfelelője. Ezen két ünnep nevéből kapta a Halloween később az All Hallows’ Eve nevet, amelyet mindenszentek előestéjének fordíthatunk. Ez utóbbiból alakult a ma is ismert angol Halloween elnevezés.

Az évszázadok során az ünnep egyre inkább elveszítette eredeti kelta jellegét, ma már a főhangsúly a jelmezekbe való beöltözésen, az édességek gyűjtésén és a házak kísérteties díszítésén van. Az eredeti üzenet, miszerint az élet és halál közötti kapcsolat fontos és megünneplendő, bár még mindig jelen van, de egyre kevésbé hangsúlyos. Legalábbis ezen a napon, hiszen halottak napján és mindenszentekkor a főhangsúly továbbra is a halottainkra való emlékezésről szól.

Oszd meg másokkal is