Halloween témájú cikkekhez kapcsoló Halloween-t szemléltető Halloween feliratú kép

Halloween eredete, története, kialakulása

Ahogy egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is a Halloween, egyre többen kíváncsiak rá, hogy honnan is ered ez az ünnep. Azt bizonyára sokan tudják, hogy leginkább angolszász országokban van jelen a Halloween, de valójában egy ősi kelta ünnep tekinthető az eredetének. Ebben a cikkben megismerkedhettek a Halloween történetével, eredetével, azaz a kialakulásának körülményeivel.

Halloween eredete, története

Halloween eredete az ősi kelta hagyományokra vezethető vissza, amikor a kelta népek október végén Samhain ünnepét tartották, melynek célja, hogy köszönetet mondjanak a nyárnak, és felkészüljenek a sötét, hideg télre. A Samhain ünnepének fontos eleme volt, hogy a holtak lelkei visszatérnek a Földre, hogy megkísértsék a szeretteiket. Azonban nemcsak a holtak térhettek vissza az evilágba, hanem evilági személyek is könnyen bejuthattak sídh birodalmába.

A kelta hagyományok szerint Samhain ünnepén az emberek tüzet gyújtottak és jelmezekbe bújtak, hogy arcuk eltakarásával elűzzék a gonosz szellemeket. Szintén ehhez az ünnephez köthető a töklámpások megjelenése, melyeknek célja az volt, hogy megvilágításk az éjszakát.

A kelta Samhain október 31-ére esett, amelyet az óév utolsó napjának tekintettek, ilyenkor a mai Nagy-Britannia, Írország és Észak-Franciaország területén élő kelták megünnepelték a kelta újévet. Úgy gondolták, hogy az egész év során elhunyt személyek lelkei ezen az éjjelen vándorolnak a holtak birodalmába.

Ez az ősi ünnep keveredett később számos egyéb ünnep szokásaival, amely során kialakult a ma is ismert Halloween. Például a római hódítások következtében a Samhain számos egyéb római ünneppel, szokással keveredett, például a Feralia-val, amely a tavasz egyik legnagyobb ünnepe, a holtak emléknapja. Illetve jelentős hatást gyakorolt még a Caristia, amely az előzőleg említett szomorúbb római ünnep hatásait próbálta ellensúlyozni. Ezenfelül még érdemes említést tenni a Poroma-napról, amely a gyümölcstermésért felelős isteni szellem ünnepnapja volt.

Végül pedig bejön a képbe az All Saints Day és az All Souls Day, az előbbi a nálunk is ismert mindenszentek, míg az utóbbi a halottak napja megfelelője. Ezen két ünnep nevéből kapta a Halloween később az All Hallows’ Eve nevet, amelyet mindenszentek előestéjének fordíthatunk. Ez utóbbiból alakult a ma is ismert angol Halloween elnevezés.

Az évszázadok során az ünnep egyre inkább elveszítette eredeti kelta jellegét, ma már a főhangsúly a jelmezekbe való beöltözésen, az édességek gyűjtésén és a házak kísérteties díszítésén van. Az eredeti üzenet, miszerint az élet és halál közötti kapcsolat fontos és megünneplendő, bár még mindig jelen van, de egyre kevésbé hangsúlyos. Legalábbis ezen a napon, hiszen halottak napján és mindenszentekkor a főhangsúly továbbra is a halottainkra való emlékezésről szól.

A halloween története

A halloween (vagy pontosabban a halloweeni töklámpás) eredete egy ír legendához köthető, e szerint egy napon az ördög meglátogatta Jacket, hogy levigye őt a pokolba, de előtt meghívta őt egy italra. Mivel Jack nem akart vele tartani, de furfangos volt, így felcsalta az ördögöt a fára. A fa oldalára egy keresztet rajzolt, amelytől az ördög a fán ragadt.

Mivel Jack igen rosszember volt életében, így csak azzal a feltétellel engedte le az ördögöt, ha elintézi, hogy ne kerüljön a pokolba. Az ördög elfogadta a feltételt, így Jack leengedte a fáról.

Jack halála után, az egyezsége következményeként nem került a pokolba, azonban éltében elkövetett tettei miatt a mennybe sem nyert bebocsátást, így a lelke menny és pokol között rekedt.

Ekkor Jack megkérte az ördögöt, hogy legalább valami fényforrást adjon neki, amely visszavezeti az élők sorába. Végül az ördög egy, a pokol katlana alatt égő tűzből kivett örökké izzó parazsat dobott Jacknek. A parazsat Jack egy takarmányrépa belsejébe rakta, amely egy világító lámpásként funkcionált, ennek a lámpásnak a fényénél keresi Jack lelke a megnyugvást.

Jöhet a kérdés, hogy ha Jack egy takarmányrépa közepébe tette az izzó fényt, akkor miért lett a tök ahalloween jelképe? A választ abban kell keresni, hogy az írek valóban répából vagy céklából készítették a lámpásokat Jack emlékére halloweenkor, azonban amikor sok ír kivándorolt Amerikába megtartották ezt a szokásukat, azzal az eltéréssel, hogy ott sokkal elterjedtebb volt a tök, mint a répa vagy cékla, így szép lassan áttértek ennek a használatára. Így lett a töklámpás a halloween jelképe.

Megosztás másokkal