Nagyhét: mikor van és milyen eseményei vannak? című cikk borítóképe

Nagyhét: mikor van és milyen eseményei vannak?

Ebben a bejegyzésben bemutatjuk, hogy mi az a nagyhét, hogy hogy kell kiszámítani, hogy mikor van, illetve azt is, hogy milyen események történtek ezen a héten.

Mi az a nagyhét?

A nagyhét a virágvasárnappal kezdődik és a húsvétvasárnapot megelőző napig, azaz nagyszombatig tart, ez az időszak a nagyböjt utolsó hete is. Magyarul szokás még savanyúhétnek és vizeshétnek (videshét) is nevezni.

Ezen időszak napjai mind külön (bár nem túl egyedi) elnevezést kaptak:

  • virágvasárnap
  • nagyhétfő
  • nagykedd
  • nagyszerda
  • nagycsütörtök
  • nagypéntek
  • nagyszombat

Az utóbbi három nap, azaz nagycsütörtök, nagypéntek és nagyszombat külön összefoglaló neve: húsvéti szent háromnap, azaz sacrum triduum Paschale.

Mikor van nagyhét?

Nagyhét kezdete
0
Nagyhét vége
0

A fenti ábrán tökéletesen látszik, hogy mikor kezdődik és ér véget a nagyhét. A kalkulátor dinamikusan frissül, azaz, ha a címben már nem az idei évet látod, hanem a következőt, akkor az azt jelenti, hogy az idei nagyhét már véget ért.

Nagyhét eseményei

Ahogy feljebb említettük a nagyhét 7 napból áll, és virágvasárnappal indul, míg nagyszombattal zárul. Ezen napok mindegyikéhez különböző események társulnak, lejjebb ezen eseményekről olvashattok.

Virágvasárnap: Jézus jeruzsálemi bevonulásának napja, a nép gallyakkal, pálmaágakkal, míg tanítványai elé dobott ruhákkal fogadja őt. Az összegyűlt tömeg „Hozsánna” kifejezés kántálásával, és Messiásnak való kikiáltással dicsőíti Jézust. A római katolikus egyházban ezen a napon szentelik meg a pálma-, olajfa- és barkaágakat, melyet a templom körül is körbevisznek a körmenet részeként.

Nagyhétfő: Ehhez a naphoz tartozó esemény a templom megtisztítása, a kereskedők, pénzváltók Jézus általi kiűzése, illetve a fügefa elátkozása.

Nagykedd: Ezen a napon Jézus az idejét a templomban tölti, ahol vitázik és példázatokat mesél, Júdás ezen a napon árulja el Jézust.

Nagyszerda: Erről a napról szólnak a legkevesebbet az evangéliumok, feltehetőleg ezen a napon történt a Jézus elleni összeesküvés pontos kidolgozása.

Nagycsütörtök: Ezen a napon történt az utolsó vacsora, mikor Jézus étkezés közben lelepzi Júdást, illetve ehhez a naphoz köthetjük még az úrvacsorát is. Ezen az estén Jézus megmosta tanítványai lábát, mely az alázatos szolgálat jele.

Nagypéntek: Jézus szenvedésének és halálának napja. Ezen a napon hallgatták ki Jézust többször is a zsidók és a rómaiak is, tette világossá, hogy ő a Messiás, lesz öngyilkos Júdás, illetve ezen a napon kell Jézusnak cipelnie a keresztjét, és feszítik keresztre, illetve helyezik el sírboltjába. A katolikus egyházban ezen a napon nincs szentmise, hanem csak úgynevezett csonkamisét tartanak.

Nagyszombat: Ezen a napon Krisztus teste végig a sírban van. Ekkor csend van az egyházban, hiszen ez a nap a gyász napja, ilyenkor várunk Krisztusra, hogy feltámadjon.

Húsvétvasárnap: Bár ez már nem tartozik a nagyhét időszakába, de azért érdemes említést tenni róla, hiszen itt ér véget az eddigi események sorozata. Ezen a napon támad fel Jézus Krisztus, melynek hírét egy angyal közli.

Megosztás másokkal