Mikor van virágvasárnap? Virágvasárnap időpontja című cikk borítóképe

Mikor van virágvasárnap? Virágvasárnap időpontja

Virágvasárnap egy különleges nap a keresztények számára, de vajon mikor van pontosan ez az ünnep? És hogyan határozzák meg a dátumát? Ezekre a kérdésekre keressük a választ ebben a cikkben.

Mi az a virágvasárnap?

Húsvét előtti utolsó vasárnapot virágvasárnapnak szokás nevezni, illetve ezt tekintik a keresztény ünnepkörben a nagyhét kezdetének, ilyenkor sokan virágokat visznek az istentiszteletre.

A Biblia szerint Jézus ezen a napon vonult be szamárháton Jeruzsálembe kereszthalála előtti vasárnapon. Jézus tanítványai ruháikat terítették elé, míg a városlakói gallyakat, pálmaágakat szórtak az útra, miközben „Hozsanna! Áldott, aki az Úr nevében jön, Izrael királya!” kiáltásokkal köszöntötték őt.

A pálma a győzelem és diadal jelképe, több országban a virágvasárnap pálmavasárnap néven ismert, de számos olyan ország van, ahol hozzánk hasonlóan virágvasárnapként hivatkoznak az ünnepre.

Mikor van virágvasárnap?

Virágvasárnap
0

Arról, hogy hogyan jött ki ez a dátum, egy bekezdéssel lentebb olvashattok.

Hogy kell kiszámítani, hogy mikor van virágvasárnap?

Ahogy az előző bekezdésben is említettük virágvasárnap a húsvét előtti utolsó vasárnap elnevezése, így kiszámítását kétféleképpen végezhetjük el.

  • kivonunk húsvét dátumából 7 napot
  • hozzáadunk 40 napot a farsangi ünnepkör végéhez

Bármelyiket is végezzük, az eredmény ugyanaz lesz, de mivel ehhez legalább egy dátumot (például a húsvét kezdetét vagy a farsang végét) ismernünk kell, így a számítás nem a legegyszerűbb feladat. Hét napot könnyebb kivonni húsvét kezdetéből, de az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy a húsvét egy mozgóünnep, így minden évben máskor van.

Ezen nehézségek megkönnyítésére készítettük el a fent látható kalkulátort, amely automatikusan kiszámolja, hogy mikor lesz a következő virágvasárnap. Fentebb láthatjátok az eredményt.

Megosztás másokkal