Májusi ünnepek és jeles napok

Majális jelentése: Mi az a majális és mikor van?

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, azonban sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve, hogy mit jelent a majális szó. Ebben a cikkben bemutatjuk ezt a különleges ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mi az a majális és, hogy mikor van.

Mi az a majális?

A majális egy olyan ünnep, amikor a természetet éltetjük, az emberek ilyenkor megpróbálnak közelebb kerülni a természethez és nagyobb harmóniában élni vele. A majális szó a latin május hónapból ered, és a termékenység ünnepét jelenti.

A majális egy vidám ünnep, így ilyenkor országszerte különböző eseményeket, programokat rendeznek, az emberek piknikezni mennek, illetve zenés-táncos ünnepségeken vesznek részt. A városok különböző programokkal kedveskednek az egész család számára, a fiatalok számára gyakran van arcfestő, különböző kedves játékok, míg a felnőttek általában koncerteken ünnepelhetnek.

Ha valaki szeretne inkább távol maradni a majálissal járó tömegtől és hangzavartól, akkor ez az ünnep ideális lehet a természet meglátogatására, hiszen ilyenkor általában már jó idő van, így nyugodtan meg lehet látogatni parkokat, erdőket, túraútvonalakat.

Továbbá ezen a napon van a munka ünnepe is, illetve a szerelmes fiatalok ilyenkor állítanak májusfát a szerelmüknek, vagy vásárolnak májuskosarat feleségüknek. A májusfát május elsejére virradó reggelre csempészik a lányok háza elé, amelyet lufikkal, színes papírdarabokkal díszítenek. Bár a munka ünnepe is erre a napra esik, de a május első napjának megünneplése nem ehhez köthető, mind a majális, mind a májusfa állítása régebbre nyúlik vissza.

Majális jelentése

A majális jelentése májusi szabadtéri rendezvényt, összejövetelt, mulatságot jelent. Eredete a latin majalis (májusi) szóból származik.

Mikor van majális?

Mint, ahogy fentebb említettük: a majális egybeesik a munka ünnepével, így a majális minden évben május elsején tartandó. Szintén a munka ünnepéből kifolyólag, így ez a nap munkaszüneti nap. Így könnyen szervezhetünk erre a napra kirándulást vagy elmehetünk a város által szervezett programokra, hogy megünnepeljük mind a munka ünnepét, mind a majálist.

Majálissal kapcsolatos programokról itt olvashatsz részletesebben.

Megosztás másokkal