Húsvéti reggelit szimbolizáló kép, melyen egy megterített asztal szerepel húsvéti sonkával, tojással és zöldségekkel

Mikor és mennyi ideig kell főzni a húsvéti sonkát?

Ebben a cikkben annak járunk utána, hogy mikor és mennyi ideig kell a húsvéti sonkát főzni, illetve adunk pár tippet azzal kapcsolatban is, hogy hogyan legyen tökéletes a te húsvéti sonkád is.

Mikor kell megfőzni a húsvéti sonkát?

Az első kérdésre a válasz, amikor jól esik. Mármint nem az eső, hanem, amikor éppen időd engedi. 🙂

De mivel a legtöbb család vagy szombat este vagy vasárnap reggel fogyaszt először a húsvéti sonkából, így nem árt már szombaton elkezdeni a sonka főzését. Ez utóbbi megállapítás melletti érvként szól az is, hogy a húsvéti sonka megfőzése igen sok ideig tart. Így nem célszerű az utolsó pillanatra hagyni, például vasárnap reggelre.

Mivel a sonka relatív sok ideig eláll, így ha a szombati napunk túl húzós, akkor nyugodtan elkészíthetjük már pénteken.

De ha valaki nem ragaszkodik a vasárnapi reggelinél a sonkához, vagy csak koránkelő típus, akkor hagyhatja vasárnapra is a sonkafőzést.

Mennyi ideig kell főzni a húsvéti sonkát?

Ahogy a bevezetőben is említettük, adunk pár tippet a sonkafőzéshez is.

Kezdjük azzal, hogy mennyi ideig kell főzni a sonkát, valószínűleg mindenki ismeri azt a mondást, miszerint ,,ahány kilós a sonka, annyi óráig kell főzni„. Ez részben igaz, de nagyon sok mindentől függ, hogy pontosan mennyi ideig is kell főzni a sonkát. Minimum 40-50 percet ajánlunk kilónként, de az is elképzelhető, hogy egyes esetekben még az 1 óra/1 kilónál is több időre van szükségünk, hogy a sonka megfelelően megpuhuljon.

A legbiztosabb módszer, hogy 30-60 percenként megszúrjuk valamivel a sonkát, hogy ellenőrizzük annak állapotát. Ha a kés, villa, hústű könnyen be- és kicsúszik a sonkába, akkor elkészült.

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy egy 1,5 kg-os kötözött sonka esetében olyan 2-2,5 óra főzési idővel kell számolni. De ha esetleg füstölt szárnyashúsból készül húsvéti sonkát készítünk, akkor rövidebb, 1-1,5 órás főzési idővel kell számolnunk.

Hogy lesz a sonka különösen finom?

A füstölt sonkát beszokták áztatni a főzés előtti éjszaka vízbe, hogy veszítsen a sósságából. Ez a lépés akár el is hanyagolható. Ha tarját vagy kötözött sonkát használsz, akkor nem szükséges egy egész éjszakára beáztatni, mert ezek nem annyira sósak. Ezekben az esetekben 2-4 óra bőven elég.

Fontos, hogy másnap új, tiszta vízbe főzzük a sonkát, melyhez már ne adjunk sót. Viszont pár gerezd fokhagymát, vöröshagymát, babérlevelet nyugodtan hozzáadhatunk a főzővízhez, melynek minden esetben teljesen el kell lepnie a sonkát.

Bár sokan nem szeretik a sonkán lévő zsíros részeket, de ezt semmiképp se vágjuk le róla a főzés előtt. Ha nagyon nem szeretjük, akkor maximum főzés után szabaduljunk meg tőle.

Ha a sonka megfőtt, akkor nem szükséges egyből eltávolítani a főzővízből, érdemes hagyni, hogy abban a vízben hűljön le, amelyben megfőztük, mert így még szaftosabb marad.

Megosztás másokkal