Mikor van apák napja? Apák napjának dátuma

Apák napja története: Az első apák napja

Bár az apák napja egy világszinten tartott ünnep, azonban a legtöbb országban a népszerűsége nem éri el az anyák napja szintjét. A legtöbb ember fejből tudja, hogy mikor van anyák napja, vagy legalábbis azt, hogy melyik hónapban van, de ugyanezt már nem biztos, hogy elmondhatjuk az apák napjával kapcsolatban is. Ha esetleg te sem tudod, akkor ide kattintva kiderítheted. Bár természetesen a nők érdemei elévülhetetlenek, hiszen ők hozzák világra a gyermeket, de az apák fontossága is elvitathatatlan. Az apákra, nagyapákra való emlékezés fontosságának hirdetése céljából hozták létre az apák napját.

Ebben a cikkben utánajárunk az első apák napjának a történetének, így ebből a cikkből megtudhatjátok, hogy hogyan alakult ki ez az ünnep, illetve azt, hogy milyen célok motiválták az ünnep létrehozásának szorgalmazóját.

Apák napja története: az első apák napja

Az első apák napjának történetéhez egészen az 1800-as évek végére és az 1990-es évek elejére kell visszamennünk. Az Amerikában élő William Jackson Smart, felesége halála után egyedül nevelte 9 gyermekét. Az ünnep kezdeményezője egyik gyermeke, név szerint Sonora Smart Dodd volt, aki úgy gondolta, hogy az anyák mellett az apák is megérdemlik, hogy egy napon megkapják az őket érdemlő elismeréseket.

1910-re elérte, hogy ügyét a hatóságok is támogassák. Az első apák napja eredetileg édesapja születésnapján, június 5-én lett volna megtartva, azonban a hatóságok nem készültek el időben, így csak június harmadik vasárnapján, 19-én tudták megtartani, Spokane-ben.

Spokane-ben az ünnepet évről-évre megtartották, így 1916-ban és 1924-ben az akkori elnökök is részt vett az ünnepségen, mely jelentősen hozzájárult az ünnep szélesebb körben való elterjedéséhez. 1957-ben Maine állam szenátora törvényjavaslatot tett, mert szerinte rendkívül sértő csak egyik szülőnket ünnepelni, így tiszteletet kért az apáknak is. 1972-ben Richard Nixon hivatalosan is állami ünnepként ismerte el az apák napját.

A világ legtöbb országában június harmadik vasárnapján tartják az apák napját, azonban számos kivétel is található. (Erről bővebben itt.) A katolikus egyház is ünnepli az apák napját, azonban az egyház március 19-én tartja azt.

Megosztás másokkal