Mikor van húsvét? Húsvét időpontja című cikk borítóképe

Melyik nap kell locsolkodni húsvétkor? Vasárnap vagy hétfőn?

A locsolkodás nem csak nálunk, de számos közép-európai országban hagyománynak számít húsvétkor. Így ebben a cikkben elmesélünk pár érdekességet a húsvéti locsolkodással kapcsolatban, illetve megválaszoljuk a címben is feltett kérdést, azaz azt, hogy melyik nap szokás locsolkodni húsvétkor.

Melyik nap kell locsolkodni húsvétkor?

A hagyományok szerint húsvéthétfőn kell locsolkodni, lehetőleg délelőtt. De ha nagy a család, akkor nyugodtan átcsúszhat a locsolkodás délutánra is. Persze, ez nem azt jelenti, hogy vasárnap tilos a locsolkodás, ha elutazunk, vagy valakit csak vasárnap érünk el, akkor nyugodtan meglocsolhatjuk vasárnap is.

A hétfő locsolkodást támasztja alá az is, hogy a húsvéthétfőt sokáig vízbevető vagy vízbehányó hétfőnek nevezték, ezzel is utalva arra a hagyományra, miszerint húsvéthétfő hajnaltól kezdve a fiúk vízzel locsolták a lányokat, illetve gyakran még itatóvályúba is dobták őket.

Bár a vízzel való locsolkodás hagyományőrzésképp még több helyen is megmaradt, de mára inkább a kölnivel való locsolkodás, és a locsolóversek elszavalása váltotta a korábbi szokásokat.

A locsolkodás eredetének valószínűleg köze lehet a keresztelkedéshez, illetve ahhoz a legendához, miszerint a Jézus feltámadását hirdető asszonyokat locsolással próbálták elhallgattatni. Egyes feljegyzések szerint már az 1300-as években is locsolkodtak.

Megosztás másokkal