Karácsony, Jézus Krisztust, Jézuskát, Adventet szemléltető kép

Mikor jön a Jézuska, azaz mikor kell ajándékozni karácsonykor?

A filmekben gyakran látjuk, hogy a Jézuska (vagy az amerikai filmekben a Télapó) karácsony reggelre helyezi el az ajándékokat a karácsonyfa alá, azonban a magyar háztatársokban inkább Szenteste szoktak ajándékozni a családok, így felmerülhet a kérdés, hogy akkor most mikor is jön a Jézuska?

Ebben a cikkben pontosan annak járunk utána, hogy mikor kell ajándékozni karácsonykor, de előre eláruljuk, hogy nincs olyan, hogy rossz megoldás, ahány ház, annyi szokás.

Szenteste vagy karácsony reggel jön a Jézuska?

Azt már a bevezetőben is kiemeltük, hogy az amerikai filmekben nem a Jézuska hozza az ajándékokat, hanem a Télapó, így könnyen mondhatnánk, hogy mivel hozzánk a Jézuska jár, így kizárásos alapon csak a Szenteste marad, de ez azonban nem teljesen igaz.

A valóság az, hogy nincs kőbe vésve a dátum, nincs olyan, hogy csak december 24-én vagy csak december 25-én lehet ajándékozni. Pontosan ebből kifolyólag családja válogatja, hogy mikor van az ajándékozás, azaz mikor jár a Jézuska.

Magyarországon az a verzió a legelterjedtebb, hogy a Jézuska december 24-én estére pakolja az ajándékokat a karácsonyfa alá. Így a december 24-ét végigizgulhatják a gyerekek, készülődhetnek az esti vacsorára, díszíthetik a fát. Azért is ez a szokás terjedt el leginkább, mert nagyon sok család csak Szenteste díszít fel a fát, amely alá szokás az ajándékokat elhelyezni.

A második leggyakoribb megoldás, amely az amerikai Télapós módszert használja fel, az az, hogy december 24-e és 25-et közötti éjjelen érkezik a Jézuska, és december 25-én virradó reggelre helyezi el az ajándékokat a gyerekek számára a fa alá. Ennél a módszernél megvan a játékosság, a kíváncsiság, az izgatottság, így ez a módszer azoknak ajánlott, akiknél kisgyerekek vannak, nekik óriási örömet, izgatottságot és rejtélyt okozhat, hogy vajon, hogy nem vették észre éjszaka a Jézuska érkezését.

Nem mondjuk, hogy ez az utolsó lehetőség, de valószínűleg ez az utolsó olyan, amelyet még számottevő család alkalmaz, persze így is ez a legkevésbé elterjedt az ismertettetek közül. Ebben az esetben a Jézuska már december 24-én reggel megérkezik. Ez a módszer nagyban hasonlít az előzőhöz, szóval ugyanúgy megmarad a játékosság és az izgalom, csak ebben az esetben a gyerek egy nappal hamarabb megkapják az ajándékokat. Így ez a módszer ideális lehet olyanok számára, akik türelmetlenebbek.

Végszó

Végül szeretnénk még egyszer kiemelni, hogy senki se görcsöljön rá arra, hogy mikor kell ajándékozni, hiszen nem ez a lényege a karácsonynak. Érezzük jól magunkat, legyünk a szeretteinkkel, és ajándékozzunk akkor, amikor csak szeretnénk.

Megosztás másokkal