Nőnappal kapcsolatos bejegyzések nyitóképe

Nőnap története és jelentősége

A nőnap egy olyan nemzetközi ünnep, amelyet minden évben március 8-án ünneplünk meg a nők jogaiért és a nemi egyenlőségért folytatott harc jelképéül. Ebben a cikkben bemutatjuk a nőnap eredetét, történetét, illetve jelentőségét és fontosságát.

Nőnap eredete

A nőnap eredete a 19. század végére és a 20. század elejére tehető. Az első március 8-ához köthető esemény 1857-ben történt, amikor negyvenezer textilipari női dolgozó tüntetést szervezett az emberibb munkafeltételekért és a magasabb fizetésért.

1866-ban az I. Internacionálé első kongresszusán határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről, míg a II. Internacionálé alakuló közgyűlésén már a nők jogainak fontosságát hirdették.

1909-ben megtartották az első nemzeti nőnapot az Egyesült Államokban, bár ekkor még február 28-ára, február utolsó vasárnapjára igazítva.

A nőnapot először 1911-ben ünnepelték meg Németországban, Ausztriában, Dániában és Svájcban, bár még ezt sem március 8-án, hanem 19-én tartották.

1917. március 8-án Oroszországban nők tüntettek kenyérért és békéért. Bár nem csak ennek köszönhetően, de pár nappal később II. Miklós cár lemondott és az alakuló kormány szavazójogot biztosított a nőknek.

Az ENSZ 1975-ben ünnepelte először a nőnapot, 1977-től pedig március 8-át az ENSZ Nőjogi és Nemzetközi Béke napjává nyilvánították.

Nőnap története Magyarországon

Az első nőnaphoz köthető magyarországi esemény 1913-ban történt, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztogatott. A Rákosi-korszakban a nőnapot különböző időpontokban tartották, azonban 1948-tól egységesítették, így azóta minden évben március 8-án ünnepeljük a nőket hazánkban is.

Nőnap jelentősége, fontossága

A nőnap jelentősége, hogy felhívja a figyelmet a nők társdalomban betöltött fontos szerepére, illetve arra, hogy elismerjük eredményeiket, erőfeszítéseiket. Ilyenkor – bár elsősorban virágot adunk a hölgyeknek – nem a virágon vagy az ajándékozáson van a hangsúly, hanem azon, hogy felhívjuk a figyelmet a nők jogaira, illetve a nemek közötti egyenlőségre.

A nőnap egy tökéletes alkalom, hogy kifejezzük szeretetünket és tiszteletünket a számunkra fontos, példaértékű nők számára, így ilyenkor nem csak anyukánknak, nagymamánknak, feleségünknek, lányuknak mutassuk ki elismerésünket, hanem olyan nők számára is, akiket nagyra tartunk, akik valamilyen szinten motiváltak minket életünk során. Gondoljunk például kollégáinkra, tanárainkra, vagy olyan nagyszerű hölgyekre, akik miatt előrébb jutottunk az életben.

Nőnapra azért van szükség, hogy erősítsük a női közösséget és önbizalmat, illetve, hogy kiharcoljuk a női egyenjogúságot. Ezt nem csak a nők érhetik el, hanem a férfiak is részt vehetnek a nemes ügy elérésében, amelyhez a nőnapi figyelemfelkeltés is hozzájárul.

Megosztás másokkal