Mi az az ölelés világnapja és mikor van? című cikk borítóképe

Mi az az ölelés világnapja és mikor van?

Az ölelés egy olyan gesztus, amely kifejezi a szeretet, a bizalmat, illetve megerősíti a lelki kapcsolatot is. Ezentúl az ölelés még a fizikai egészségünkre is jótékony hatással van. Ebben a cikkben megismerkedhettek az ölelés világnapjával, illetve megtudhatjátok, hogy mikor is van ez az ünnep.

Mi az az ölelés világnapja?

Az ölelés világnapját (amelyet egyébként szokás angolul National Hugging Day-nek, Hug Day-nek, International, Global vagy World Hug Day-nek is nevezni) először 1986-ban ünnepelték széles körben, azóta még nagyobb népszerűségre tett szert, így a világ több országában is ünneplik.

Az ünnep elsődleges célja, hogy ölelkezésre ösztönözze a barátokat és családtagokat. Vannak akik ezen a napon még tovább mennek és idegeneknek is „ingyen ölelést” kínálnak. Fontos, hogy ilyen esetekben se legyünk túl agresszívek, mert vannak olyan személyek, akik kevésbé érzik jól magukat érintés hatására.

Több tanulmány is kimutatja, hogy a pozitív érintés, mint például az ölelés javítja az ember fizikai, érzelmi és lelki egészségét. Ezentúl csökkenti a stresszt, javítja a szív egészségét, boldogabbá tesz, csökkenti a félelmet, a fájdalmat.

Ezen okokból kifolyólag bátran ajánljuk mindenkinek, hogy minél többet ölelkezzenek számukra fontos személyekkel.

Mikor van az ölelés világnapja?

A magyar internetes oldalakon nincs egyetértés ezen a témában, így több dátummal is dobálóznak az ölelés napjával kapcsolatban. Egy biztos, hogy a National Hugging Day, amit az ölelés világnapjának is nevezünk minden évben január 21-én van. Ezt támasztja alá a nap hivatalos weboldala és Wikipédia-lapja is.

Ennek ellenére több oldalon mégis az október 15-ét jelölik meg az ölelés világnapjaként. Ezenfelül még érdemes említést tenni a Nemzeti ölelés napról is, ami július első szombatján van.

Megosztás másokkal