Karácsony, Jézus Krisztust, Jézuskát, Adventet szemléltető kép

Mit jelképez advent első vasárnapja? Advent első vasárnapjának jelentése

Advent első vasárnapja a keresztény egyházban a karácsonyi ünnepkör kezdete. Ezen a napon meggyújtjuk az adventi koszorún az első gyertyát. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy mit jelent advent első vasárnapja.

Advent első vasárnapjának jelentése

Advent első vasárnapja egy különleges nap a keresztények számára, hiszen három fontos kezdetet is jelöl: az egyházi év kezdetét, a karácsonyi ünnepkör kezdetét és az adventi időszak kezdetét.

Nézzük meg melyik mit jelent:

  • advent: A keresztény kultúrkörben december 25-ét megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak.
  • karácsonyi ünnepkör: Ez már egy hosszabb időszak, advent első vasárnapján kezdődik és vízkeresztig, azaz január 6-ig tart.
  • egyházi év: Ez pedig a leghosszabb ideig tartó etap, hiszen ez az időszak advent első vasárnapjával indul, és a következő adventig tart.

Advent szó jelentése „eljövetel”, mely a latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami arra utal, hogy ebben az időszakban várjuk Jézus Krisztus, azaz Úr eljövetelét.

Advent első vasárnapján meggyújtjuk az adventi koszorún az első gyertyát, amely a hitet jelképezi. Advent első vasárnapjának jelentése, hogy a hit az egyetlen dolog, amely képes összekötni minket Istennel. Ezentúl advent első vasárnapja Ádámot és Évát szimbolizálja, akiknek Isten elsőként ígérte meg a megváltást.

Advent első vasárnapja tehát egy meghívás arra, hogy készüljünk fel Jézus eljövetelére mindennapi életünkben, és éljük meg az adventi időszakot reménnyel és hittel!

Megosztás másokkal