Ki az a karácsonyi manó? A karácsonyi manó jelentése, eredete, kinézete című cikk borítóképe

Ki az a karácsonyi manó? A karácsonyi manó jelentése, eredete, kinézete

Az utóbbi években nagyon elterjedtek a karácsonyi manót ábrázoló plüssfigurák és az ehhez köthető háztartási dekorációs elemek. De kik valóban a karácsonyi manók, honnan származnak és mit lehet tudni róluk? Ebben a cikkben ezeknek a kérdéseknek járunk utána.

Karácsonyi manó jelentése, eredete, kinézete

A karácsonyi manó (angolul Christmas elf) egy kisméretű mesebeli lény, aki a Mikulásnak segít az ajándékok elkészítésében és szétosztásában Karácsonykor. A manók eredete nem teljesen tisztázott, de valószínűleg skandináv népmesékben gyökerezik. A manók általában vidámak, csintalanok és szeretnek játszani.

A karácsonyi manók megjelenése változatos lehet: általában piros vagy zöld ruhát viselnek, nagy sapkát és cipőt hordanak, és olykor hosszú szakálluk van, máskor meg teljesen szőrtelen az arcuk. Gyakran ábrázolják őket felnőttként és gyerekekként (sőt sokszor még kisebbként) is, testalkatuk általában sovány, míg a fülük nagy és hegyes.

A karácsonyi manók népszerűsége az utóbbi években nőtt meg, főleg az angolszász országokban. Egyik oka ennek a Manó a polcon (angolul: Elf on the Shelf) nevű játék, amelyben egy karácsonyi plüssmanót kell elrejteni a lakásban minden nap december 1-től 24-ig, a gyerekek feladata pedig megtalálni a karácsonyi manót. A játék célja az, hogy a manó figyelje a gyerekek viselkedését és jelentse a Mikulásnak, hogy az adott gyermek jó volt-e az évben vagy sem.

A karácsonyi manó tehát egy kedves és mókás szimbóluma a karácsonynak, amely örömet okozhat kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

...

Megosztás másokkal