Mikor van húsvét? Húsvét időpontja című cikk borítóképe

Mitől függ, hogy mikor van húsvét?

Azt mindenki tudja, hogy a húsvét egy mozgóünnep, azaz minden évben máskor tartjuk, de azt már annál kevesebben tudják, hogy mi befolyásolja a húsvét időpontját. Ebben a cikkben pontosan elmagyarázzuk, hogy mitől függ a húsvét időpontja.

Akkor mitől is függ, hogy mikor van húsvét?

A húsvét a kereszténység legfontosabb ünnepe, még a karácsonyt is felülmúlja, Jézus feltámadásáról való megemlékezésről szól.

Ahogy fentebb említettük a húsvét egy mozgóünnep, ennek köszönhetően minden évben máskor és máskor van. Ez leginkább I. Konstantin római császár irányította tanács döntésének köszönhetően van így. Hiszen úgy döntöttek, hogy a húsvétnak mindig vasárnapra kell esnie. De hogy ne legyen ilyen egyszerű a dolog, ezért a húsvétot még a bolygók járásához is hozzáigazították. Ezért van az, hogy nem teljesen egyértelmű, hogy mikor van húsvét.

Azonban azt érdemes tudni, hogy van egy időintervallum, amely közé esik minden évben a húsvét. Eszerint húsvétnak minden évben március 22-e és április 25-e között kell lennie.

Most pedig következzen az, hogy hogyan számolják ki pontosan a húsvét időpontját.

A húsvét időpontja mindig a tavaszi nap-éj egyenlőség után következő első holdtöltét követő vasárnap.

Mivel ez folyamatos számolgatással jár, így az egyházak már többször megpróbálták egységesíteni a legnagyobb keresztény ünnepet, azonban eddig még nem jártak sikerrel. Amíg ez nem változik, addig marad a számolgatás.

Megosztás másokkal