Mézeskalács

Mézeskalács

Hozzávalók

  • 500 g liszt
  • 2 tojássárgája
  • 1 egész tojás
  • 100 g vaj
  • 250 g méz
  • 100 g porcukor
  • 6 g sütőpor
  • 5 g fahéj
  • 2 g szegfűszeg
  • 2 g szerecsendió

Így készítsd el a Mézeskalács receptet!

Egy tálban kimérem a száraz hozzávalókat: a lisztet, a fűszereket és a sütőport, majd alaposan összekeverem.

A mézet, vajat és porcukrot egy kisebb edénybe teszem, és közepes lángon, folyamatos keverés mellett addig melegítem, amíg a vaj és a cukor teljesen fel nem olvad. Ezután átöntöm egy lapos tálba, és hűtőbe teszem, ahol körülbelül egy óra alatt kihűl.

Porcukor helyett használhatunk barna cukrot is, ami a benne lévő melasz tartalomnak köszönhetően még intenzívebb ízt ad a Mézeskalácsnak!

Amikor ez kész, a dagasztógépbe teszem a lisztes keveréket és a kihűlt mézes masszát. Hozzáadok 2 tojássárgáját és 1 egész tojást, majd 8-10 percig dagasztom. Ha nincs dagasztógép, kézzel is össze lehet gyúrni a tésztát. Amikor összeáll, formáljunk belőle cipót, majd tegyük hűtőbe.

A tésztát legalább egy órát pihentetjük, de akár egy egész éjszakára vagy napra is bent hagyhatjuk a hűtőben.

Nyújtás előtt négy részre osztom a tésztát, hogy könnyebben lehessen vele dolgozni. Nyújtás közben lisztezzük a felületet. A tésztát kiszaggatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Nem szükséges nagy helyet hagyni a formák között, mert sütés közben nem terülnek el.

A sütőt előmelegítem, majd 170°C-on 7-8 percig sütöm a süteményeket. Az első tepsinél érdemes 5 perc után ellenőrizni, mert a sütési idő sütőnként változhat.

Végül a süteményeket rácsra helyezem, és hagyom teljesen kihűlni.

Megosztás másokkal