Hozzávalók
- 500 g liszt
- 2 tojássárgája
- 1 egész tojás
- 100 g vaj
- 250 g méz
- 100 g porcukor
- 6 g sütőpor
- 5 g fahéj
- 2 g szegfűszeg
- 2 g szerecsendió
Így készítsd el a Mézeskalács receptet!
Egy tálban kimérem a száraz hozzávalókat: a lisztet, a fűszereket és a sütőport, majd alaposan összekeverem.
A mézet, vajat és porcukrot egy kisebb edénybe teszem, és közepes lángon, folyamatos keverés mellett addig melegítem, amíg a vaj és a cukor teljesen fel nem olvad. Ezután átöntöm egy lapos tálba, és hűtőbe teszem, ahol körülbelül egy óra alatt kihűl.
Porcukor helyett használhatunk barna cukrot is, ami a benne lévő melasz tartalomnak köszönhetően még intenzívebb ízt ad a Mézeskalácsnak!
Amikor ez kész, a dagasztógépbe teszem a lisztes keveréket és a kihűlt mézes masszát. Hozzáadok 2 tojássárgáját és 1 egész tojást, majd 8-10 percig dagasztom. Ha nincs dagasztógép, kézzel is össze lehet gyúrni a tésztát. Amikor összeáll, formáljunk belőle cipót, majd tegyük hűtőbe.
A tésztát legalább egy órát pihentetjük, de akár egy egész éjszakára vagy napra is bent hagyhatjuk a hűtőben.
Nyújtás előtt négy részre osztom a tésztát, hogy könnyebben lehessen vele dolgozni. Nyújtás közben lisztezzük a felületet. A tésztát kiszaggatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Nem szükséges nagy helyet hagyni a formák között, mert sütés közben nem terülnek el.
A sütőt előmelegítem, majd 170°C-on 7-8 percig sütöm a süteményeket. Az első tepsinél érdemes 5 perc után ellenőrizni, mert a sütési idő sütőnként változhat.
Végül a süteményeket rácsra helyezem, és hagyom teljesen kihűlni.